За підсумками 2014 року падіння української економіки становитиме 6-8%, спад промисловості перевищить 10%. Таку думку висловив Forum'у економіст, керівник проекту «Успішна країна» Андрій Блінов.

«На мій погляд, таку динаміку забезпечили, по-перше, бойові дії на території Східної України, які призвели до руйнації основних фондів. По-друге, вкрай напружені відносини із зовнішньоторговельними партнерами - членами Митного союзу. По-третє, нечітка нова економічна модель, обрана урядом, з непрорахованою (а тому неадекватною) реакцією на загрози і ризики», - зазначив Блінов.

Серед інших потрясінь для української економіки експерт виділив Майдан, дефіцит держфінансів та девальвацію.

«Події на Майдані і як результат - остаточний підрив довіри громадян до органів державного управління. Збільшення дефіциту державних фінансів до 15% ВВП замість очікуваного його радикального скорочення. Обвальна девальвація національної валюти як результат не завжди послідовних дій НБУ, особливо в першій половині року», - уточнив економіст.

При цьому Блінов акцентував, що уряд не виправдав надій, покладених на нього суспільством.

«По-перше, не відбулося радикального скорочення функцій державної машини. По-друге, Кабмін намагався взяти під свій контроль корупційні схеми, що були раніше. По-третє, відзначився запізнілим реагуванням на будь-які виклики - починаючи від Криму, закінчуючи порожніми вугільними складами на ТЕС. По-четверте, не пропонує ніяких заходів зі стимулювання економіки, а лише сценарії пригнічення кінцевого споживання», - підкреслив економіст.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

66