Наступного року рівень інфляції в Україні становитиме мінімум 16%. Таку думку в коментарі Forum'у висловив економіст Владислав Старинець.

«Прогнози - справа невдячна. Не хочу давати погані прогнози, але я виходжу з того, що будувати замки з піску - це ще гірше. Середньозважена діагностика така: інфляція буде мінімум 16%, курс долара - 21-24 грн за долар. Але це середні цифри. Може бути гірше або краще, у чому я сумніваюся, тому що немає фундаментальних чинників, які свідчать, що долар коштуватиме хоча б 19 грн», - каже Старинець.

Також експерт зазначив, що в Україні практично неможливо купити валюту за курсом, декларованим НБУ.

«Зараз близько мільярда - це відкладений попит на долар. Але якщо проведуть реформи, боротимуться з тіньовою економікою, в країну зайдуть інвестиції від МВФ, то можна розраховувати на курс 19 грн і зменшення інфляції. Якщо ж реформи будуть пробуксовувати і гроші не зайдуть, то можна розраховувати на найгірший варіант розвитку подій, банкрутство банків. А значить необхідно буде рефінансування, друкування грошей, що розжене інфляцію. Тобто все те, що відбувалося останнім часом», - пояснив він.
 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31