Всі фінансові та економічні проблеми влада знову спробує перекласти на плечі звичайних людей. Таку думку Forum'у висловив секретар парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці, народний депутат України (ВО «Батьківщина») Андрій Павловський.

«За всіма ознаками в Україні повномасштабна економічна криза. Вона викликана низкою об'єктивних чинників, таких, як війна на сході. Зрозуміло, що інвестори не вкладають у нашу країну. Також це пов'язано з певним непрофесіоналізмом представників уряду, керівництва НБУ. Кадрові призначення відображаються на економічній ситуації. Об'єктивні причини накладаються суб'єктивні чинники», - акцентував він.

Крім того, Павловський додав, що весь час влада робить спроби економічні проблеми вирішувати за рахунок простих громадян.

«Тому час від часу з'являються законопроекти, які передбачають збільшення фінансового навантаження на простих людей. Як, наприклад, ініціатива запровадити податок на нерухомість, який пошириться не тільки на власників елітного житла, а на кожен будинок, квартиру. При цьому пропонується, що один квадратний метр буде обкладатися податком у 25 гривень. І це коли в Україні нереально падає купівельна спроможність, зменшуються реальні доходи, індекс інфляції величезний», - обурився секретар парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці.

Також парламентарій додав, що уряд розглядає можливість чергового підвищення вартості комунальних тарифів, енергоносіїв. «І одночасно в проекті бюджету на 2015 рік планується заморозити пенсії та зарплати, не підвищувати взагалі соціальні стандарти, зменшити фінансування соціальних програм. Так що, реалії такі: простим громадянам загрожує, що за їх рахунок вирішуватимуть усі проблеми, а інтереси великих фінансово-олігархічний груп практично не будуть порушені. Наприклад, рентну плату за користування надрами хочуть ще меншою зробити, хоча вона й без того найнижча в Європі», - зазначив нардеп.

«Знову ж, кудись зникли ініціативи про податок на розкіш, про прогресивне оподаткування, пропозиції про оподаткування офшорних операцій, через які з українського бюджету витікають мільярди доларів. Чому так - відповідей немає. Їх ми не бачимо і в новій коаліційній угоді. Більше того, наскільки я знаю, на переговорах керівники політ проектів, які перемогли, намагаються включити в угоду пункти з підвищення тарифів, заморожування зарплат та пенсій і зменшення рентної плати за користування корисними копалинами. Стає зрозуміло, чиї вуха стирчать за такими новаціями», - підсумував він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

102