Більше половини (55 %) населення трьох держав - членів Європейського союзу (Великобританії, Франції і Німеччини), керівництво яких має суттєвий вплив на прийняття Брюсселем рішення, проти збільшення розміру фінансової допомоги Україні. Про це пише «Капітал».

Нагадаємо, європейські лідери вже погодили рішення про надання нашій країні кредиту в розмірі € 1,61 млрд для стабілізації економічної ситуації. З травня 2014 р. Євросоюз вже перевів на рахунки українського уряду трохи більше половини (€ 860 млн) цих засобів. Найбільше за припинення фінансової підтримки Києва з боку ЄС ратують французи - дві третини (66 %) з них схвалюють цю ініціативу. В Німеччині такої позиції дотримується всього 39 % жителів.

Такі результати моніторингу думки європейської громадськості, проведеного британською компанією ICM Research на замовлення міжнародного інформаційного агентства «Росія сьогодні». Інформацією для соціологічного аналізу послужили підсумки опитування понад 3 тис. громадян ЄС, які проживають у Великобританії, Німеччині і Франції. Мета дослідження - проаналізувати думку жителів європейських країн щодо зовнішньої політики Євросоюзу в цілому та введеного режиму санкцій проти Росії зокрема.

Згідно з підрахунками ICM Research, Німеччина виявилася єдиною досліджуваною країною, де більшість (55 %) населення підтримує збільшення розміру фінансової допомоги Україні з боку Євросоюзу. Іншим інструментом врегулювання української кризи для керівництва ЄС стало запровадження режиму санкцій проти Росії у відповідь на експансіоністську політику Кремля. Так, 23 % респондентів впевнені, що європейські політичні лідери в березні 2014 р. самостійно усвідомили необхідність введення антиросійських обмежень у відповідь на анексію Криму. Більше третини (37 %) опитаних стверджують, що Брюссель та Вашингтон спільно ухвалювали рішення щодо запровадження режиму санкцій, тоді як 27 % вважають, що ЄС підтримав цю ініціативу під тиском Білого дому. Крім того, майже половина (46 %) європейської громадськості вимагає від Брюсселя реалізації більш незалежною від США політики на міжнародній арені.

За даними звіту, кожен четвертий (26 %) респондент зазначає, що санкції відносно Росії сприяють нормалізації ситуації в Україні, тоді як негативну роль обмежень називають 35 % опитаних. А 28 % європейських жителів впевнені, що така політика ЄС щодо Кремля ніяк не впливає на врегулювання української кризи. Незважаючи на неоднозначне ставлення жителів Євросоюзу до ефекту від антиросійських обмежень, шість з десяти (59 %) європейських громадян підтримують пролонгацію дії режиму санкцій, а 19 % респондентів взагалі наполягають на посиленні обмежувальних заходів щодо Москви. З іншого боку, майже третина (29 %) опитаних виступають за скасування санкцій. Найбільше за прийняття такого рішення виступають в Німеччині, де 40 % населення негативно ставляться до обмежень ЄС щодо Російської Федерації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом