Стратегія затягування пасків в Україні призведе до падіння економіки. Таку думку в коментарі Forum'у висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Об'єктивно перед Україною закривається великий російський ринок, відкривається - європейський. Але компенсація несиметрична, тому що на ринку РФ втрачає вітчизняна промисловість, а на європейському ринку працює переважно аграрний сектор», - сказав Новак.

За його словами, якщо можливості України на зовнішніх ринках скоротилися, то необхідно шукати компенсацію на внутрішньому.

«Але для цього треба вибрати стратегію не затягування соціальних пасків, а прямо протилежну. Потрібно дати людям більше грошей, особливо менш забезпеченим верствам населення. Саме вони відразу ж ці гроші інвестують в українську економіку. Вони гроші витрачають, на заощадження у них нічого не залишається. Українці витратяться на транспорт, послуги зв'язку, продукти харчування, а це все вітчизняне. Найбідніші українці - це той внутрішній резерв, який ми можемо активізувати, стимулюючи споживання, щоб роздрібний оборот торгівлі не зменшувався, а збільшувався», - пояснив він.

«Якщо ж за збільшення дефіциту бюджету і державного боргу, ще й затягнути паски населенню, то це усвідомлена стратегія на падіння ВВП у 2015 році. Підкреслюю - усвідомлена стратегія на те, щоб валити економіку України і надалі», - констатує Новак.
 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

73