Члени незаконних збройних формувань повинні припинити вбивства під виглядом «винесення смертних вироків». Про це сказав представник Amnesty International в Україні Богдан Овчарук, повідомили ForUm'y в прес-службі організації.

«Проведення «народного суду» самопроголошеною Луганською народною республікою, а також факти жорстокого поводження щодо полонених і вбивств у формі страт, є кричущим порушенням міжнародного гуманітарного права», - йдеться в повідомленні.

Як відзначили в прес-службі, організація випустила документ, спрямований на мобілізацію своїх прихильників у всьому світі з метою створення тиску на республіку.

«Згідно з міжнародним правом, покарання будь-якої особи можливе тільки за рішенням законно заснованого суду, який відповідає всім стандартам справедливого судового розгляду», - сказав Овчарук.

В організації підкреслили, що «проведення» народних судів «НЗФ є нічим іншим, як цинічною спробою виправдати вбивства людей. Винесення і виконання вироків представниками самопроголошених республік можуть становити військові злочини».

Крім цього, Amnesty International закликала батальйон «Привид» та інші озброєні групи, які де факто контролюють частину Луганської і Донецької областей, утриматися від будь-яких подальших розглядів справ проти осіб, обвинувачених у вчиненні злочинів, і зокрема, не вчиняти ніяких вбивств полонених, скоєних у формі страт.

За даними організації, збройна група членів НЗФ опублікувала 30 жовтня на ресурсі YouTube відео під назвою «Перший народний суд Новоросії», де зображені публічні збори в Алчевську (Луганська обл.).

«Під час зборів відбулося голосування шляхом підняття рук за страту особи, обвинуваченої у зґвалтуванні, і за примусову відправку на лінію фронту іншої особи для боротьби з прокиївським силами», - уточнили в організації.

В Amnesty International нагадали, що Стаття 3 Женевських конвенцій, яка застосовується до всіх сторін конфлікту в Східній Україні, забороняє винесення вироків і виконання покарання без попереднього судового рішення, винесеного належним чином заснованим судом, який гарантує дотримання всіх судових гарантій. Це положення також забороняє посягання на життя та здоров'я людини, зокрема, жорстоке поводження, катування, нелюдське і таке, що принижує людську гідність, поводження.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

19