Зростання української економіки наступного року можливе, якщо наш уряд не буде йому заважати. Таку думку висловив Forum'у екс-заступник глави НБУ Олександр Савченко.

«Зараз і наступного року для України умови для зовнішньої торгівлі ідеальні. Таких, мабуть, не було ніколи: ціни на нафту і газ падають, підтримка міжнародних фінансових організацій тотальна, Євросоюз відкрив нам ринок. Наступного року, коли до нього приєднається США і Канада - більше 50% ринку для українців і України будуть відкриті. Це безпрецедентні умови торгівлі. У той час як наш ринок закритий митом для продукції Євросоюзу. У цих умовах говорити про мінусові темпи зростання і безпрецедентну девальвацію просто злочин. Краще розпустити уряд і Нацбанк. Тоді буде зростання. Якщо би не було уряду і Нацбанку, то я б прогнозував зростання на наступний рік чотири-п'ять відсотків. Навіть в умовах важкої ситуації з Росією», - пояснив Савченко.

«Ще два тижні тому уряд говорив про мінус п'ять відсотків на наступний рік - це верх некомпетентності. Або вони знають щось, чого не знаємо ми, або збираються «підкласти якусь свиню», про яку ми не знаємо», - додав експерт.

На думку Савченка, економічного зростання у 2015 році все-таки можна очікувати.

«Думаю, що буде нульове або півтора-два відсотка економічного зростання в Україні, якщо український уряд і Національний банк не працюватимуть проти економічного зростання», - зазначив екс-заступник глави НБУ.

Експерт уточнив, що зміцнення гривні також можливе за умови початку реформ.
«Курс прогнозую - на початку року 17-18 (грн/дол. - Ред.), кінець року - десь близько 20, якщо не почнуться реформи», - сказав Савченко.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

79