Індекс інвестиційної привабливості України, який щокварталу розраховує Європейська Бізнес Асоціація, за підсумками вересня знизився до 2,65 бала з 5 можливих, що вище від минулорічного осіннього - 2,39, але нижче від індексу двох перших кварталів нинішнього року (2,72 і 2,72 бала), пише газета «Вести».

«Зниження відбулося, насамперед, за рахунок падіння показників очікування на найближчі три місяці. Зазвичай ми спостерігали підвищення індексу з приходом кожного уряду та його обіцянок позитивних змін. Але ці хвилі стають менш крутими. Бізнес більш критично ставиться до дій Кабміну і чекає реальних дій, тому навряд чи новий уряд, який буде сформовано, викличе черговий притік ентузіазму з боку бізнесу в четвертому кварталі», - цитує газета виконавчого директора ЄБА Анну Дерев'янко.

Так, 44% опитаних повідомили, що не помітили жодних позитивних змін у країні протягом третього кварталу, що є поганим результатом, оскільки в попередньому опитуванні лише 30% говорили про відсутність позитивних змін.

У той же час, пише газета, 18% назвали як плюс проведення парламентських виборів, 13% відзначили реальні кроки в дерегуляції бізнесу, зменшення фіскального й адміністративного тиску. При цьому лише 8% відзначили більшу прозорість взаємовідносин бізнесу з владою.

«Навесні аванси новому уряду були навіть вищі, ніж у 2009-му. Ніхто не вірив, що можна наступати на одні й ті ж граблі», - каже генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала.

Найбільш негативним фактором бізнес називає війну на Донбасі (30%), а нововведення НБУ щодо валютного регулювання вважають таким, що погіршує загальний клімат, 28% опитаних. На відсутність реальних реформ скаржилися 27%.

«Особливо вражає, що на тлі загальних декларацій про боротьбу з корупцією 11% опитаних назвали як негативний фактор збільшення корупційної складової», - підкреслив генеральний директор «Лакталіс-Україна» Ренато Рушчик.

Ініціативи НБУ щодо валютного регулювання негативно оцінюють майже третина опитаних. Бізнес змушений змінювати свої прогнози на наступний рік. «У вересні ми під час розрахунків на наступний рік брали курс 14 грн. Зараз передбачаємо, що до нового року курс буде в межах 14-15 грн. Все що вище - тимчасове явище, результат паніки», - вважає Томаш Фіала.

Тим не менш, багато дистриб'юторських компаній просто призупинили імпорт. Зокрема, лікарських препаратів. «Це не означає, що є дефіцит препаратів в аптеках, поки тільки значно зменшилася «глибина полиці». Але ті з дистриб'юторів, які продовжують імпортувати, змушені екстраполювати курс на два-три місяці, щоб не опинитися в збитку», - вважає глава представництва Astellas в Україні Кшиштоф Седлецький.

При цьому, за його словами, кожен розраховує цей «майбутній» курс, виходячи зі своїх показників оборотності, і деякі рахують євро вже по 24-26 грн. Хоча його вартість на міжбанку становить близько 20,5-20,7 грн.

У свою чергу, директор Novus Ігор Ланда повідомив, що бюджет компанії на наступний рік зараз перераховується. «Ми його складали з розрахунку 13 грн/$, зараз перераховуємо по 16 грн/$. Цього року працівникам підвищили зарплату на 8%, наступного року закладено підвищення на 15%», - розповів Ланда.

Правда, за словами Томаша Фіали, що за підсумками третього кварталу трохи поліпшений прогноз ВВП. «Ми очікували падіння 8%, але тепер є сподівання, що 2014-й завершиться з падінням на рівні 6,5-7%, адже частина промпідприємств у Луганській і Донецькій областях з середини жовтня почали відновлювати роботу. Плюс бачимо кращі, ніж минулого року, показники сільського господарства», - розповів Фіала.

При цьому, як пише газета, зараз розрахунки робляться окремо для Донецької та Луганської областей і окремо - для решти території України. За прогнозами у Донецькій та Луганській областях за підсумками 2014-го буде падіння 25%, у 2015-му - 20-22%. Решта областей у 2014-му покажуть падіння 2,5-4% ВВП, наступного року очікується зростання на 1-2%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36