Замість запланованих 2,9 млрд грн з військового збору держава отримає всього 316 млн грн (у 10 разів менше), а платитимуть за це громадяни та роботодавці.

Про це на своїй сторінці в мережі Facebook пише екс-міністр доходів та зборів України Олександр Клименко.

«Я не буду зараз говорити про те, наскільки це справедливо - перекладати тягар військових дій на плечі простих громадян, замість цього давайте просто звернемося до фактів і цифр», - сказав він.

Отже, зазначає екс-міністр, Верховна Рада підтримала пропозицію уряду, 306 народних депутатів проголосували за черговий пакет податкових змін, в т.ч. і за додатковий 1,5% «військовий» збір з доходів фізичних осіб. Ні про яку диференціацію за рівнем доходів, про яку говорили раніше, в законі не йдеться - військовий збір платитимуть усі. Громадян має втішити той факт, що збір запроваджується лише до кінця року, тобто на 5 місяців. При цьому представниками уряду було гучно заявлено, що за рахунок запровадження військового податку буде залучено до бюджету додатково 2,9 млрд грн для підтримки армії.

А далі Клименко пропонує рахувати.

Перше. В Україні податкове навантаження на фонд оплати праці (разом з ЄСВ) становить близько 52-57 % (залежно від розміру ЄСВ). Теоретично, з них 15 % платить працівник (ПДФО), а решта - роботодавець. За ідеєю, «військовий збір» плюсується до цих 15%, тобто фактично кожен громадянин сплачуватиме державі 16,5% від своїх доходів. При цьому сумарне податкове навантаження на роботодавця, що виплачує «білу» зарплату співробітникові, збільшиться до 53,5% - 58,5%.

Друге. Виходячи із заявлених урядом очікувань, щоб за рахунок цих додаткових 1,5% залучити до бюджету 2,9 млрд грн до кінця року, за місяць додаткові надходження повинні становити близько 580 млн грн.

І тут екс-міністр відзначає одне велике але: «за наявної середньої ставки ПДФО в розмірі 15% (тобто в 10 разів більше від розміру військового збору) доходи бюджету від фізичних осіб на весь 2014 рік прогнозувалися на рівні 7,96 млрд грн, або 663 млн за місяць. За фактом же за перше півріччя ПДФО був зібраний в сумі 3,8 млрд грн, тобто близько 633 млн грн. за місяць.

Відповідно, робить висновок Клименко, «в разі збереження такої динаміки, найбільше, що уряд зможе залучити за рахунок військового збору з громадян - це 63,2 млн грн за місяць, або 316 млн грн до кінця року. Тобто приблизно в 10 разів менше від очікуваної суми в 2,9 млрд. грн».

Також екс-міністр просить врахувати, що разом із законом про внесення змін до Податкового кодексу були внесені зміни до Бюджету України на 2014 рік, в якому передбачено збільшення доходів бюджету від податків і зборів на доходи фізосіб до 14,1 млрд грн (на 6,2 млрд грн). У зв'язку з цим виникає запитання: «Оскільки ставки ПДФО не змінювалися, то збільшення суми податків з доходів фізичних осіб може відбутися тільки через збільшення бази оподаткування. У зв'язку з цим питання: за останній рік в Україні хіба зросли зарплати або збільшилася кількість людей, що працюють?».

Єдиною очевидною відповіддю, на думку Клименка, звідки уряд зможе взяти ці 2,9 млрд грн від військового збору та ще додаткові 3,3 млрд грн (очікувані надходження від податку на депозити) - це піти шляхом посилення адміністративного тиску на роботодавців, які виплачують зарплату в «конвертах».

З таким уже «батогом» анонсований урядом для бізнесу «пряник» - зниження ставки ЄСВ - був відкладений на невизначений термін. В ухвалених у Податковий кодекс змінах уряд просто обмежився тим, що дозволив собі переводити кошти з одного соціального фонду в інший. У пояснювальній записці до проголосованого законопроекту №3049а це звучить як «надання права Уряду встановлювати пропорції розподілу єдиного соціального внеску між фондами соціального страхування та законодавчо закріпити норму щодо затвердження Кабінетом Міністрів України бюджетів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування».

«Кабмін просто матиме більше підстав взяти участь у непрозорому розподілі коштів між фондами, а громадянам і бізнесу від цього, як завжди, залишається тільки одне - вишкрібати комірчини», - резюмує Клименко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

242