Відбувся черговий випуск «Університету третього покоління» в містах Рені та Ізмаїл Одеської області. За неповний рік майже півтисячі людей старшого віку освоїли комп'ютерну грамоту та інтернет, вільно спілкуються в соціальних мережах і не відчувають себе самотніми.

Майже 300 км відділяють міста Рені та Ізмаїл від обласного центру. Колись це була окрема Ізмаїльська область, успішний, багатий регіон з великими підприємствами, які постачали продукцію на територію всього колишнього СРСР. Сьогодні - розбита дорога Одеса-Рені, практично застиглі вантажні причали річкових портів і логістика, яка значно здорожує і робить не особливо конкурентоспроможною місцеву продукцію. Молодь більш мобільна і легко їде навчатися або працювати в більш перспективну Одесу. А залишаються самотніми люди похилого віку... які віднедавна отримали можливість безкоштовно навчитися комп'ютерної грамотності, а також - спілкуватися, зустрічатися і дружити за інтересами, причому не тільки з однолітками, але й з молоддю.

У липні 2014 року виповнився рік спільному пілотному проекту громадських організацій «Територія ділових людей» (м. Одеса, почесний голова - Володимир Боделан), «Філософія серця» (м. Вінниця), «Гармонія» (м. Ізмаїл) і «Наша Спадщина» (м. Рені) - «Університету третього покоління».

За рік відбулося чотири випуски факультету комп'ютерної грамотності «Університету» в Ізмаїлі і Рені. Протягом плідного року навчання 430 осіб старшого віку освоїли комп'ютер і Internet (250 - в Ізмаїльському р-ні, 180 - у Ренійському).

Випускникам останньої, четвертої «хвилі» дипломи вручили 8 липня, на базі Придунайської філії МАУП (Ізмаїл, 45 випускників), і 31 липня в Рені, на базі Центральної районної дитячої бібліотеки, де дипломи отримали шестеро студентів.

Попит на таке навчання є і в сільській місцевості. Почесний голова громадської організації «Територія ділових людей» (ГО брала участь у створенні проекту) Володимир Боделан вручив ноутбуки трьом сільським бібліотекам Ренійського району, у села Долинське, Новосільське і Орлівка, де у вересні цього року відбудеться вже перший випуск слухачів факультету комп'ютерної грамотності.

«Турбота і спілкування з людьми старшого покоління - не проста формальність, а взаємна необхідність. Вони передають нам свій досвід і мудрість, а ми їм даємо можливість йти в ногу з часом: спілкуватися з онуками, які перебувають за кордоном, за допомогою Skype, не виходячи з дому, зробити будь-яке замовлення через інтернет, бути оперативно в курсі всіх новин. Наші слухачі - люди з гумором, тому я завжди кажу, що тепер ви навчитеся писати на мене скарги і відправляти їх в електронному форматі. Так що, в просуванні програми електронного уряду ми досягли успіху», - зазначив Володимир Боделан.

Невдовзі будуть відкриті ще чотири філії факультету комп'ютерної грамотності проекту «Університет третього покоління. «Вікно у світ - українські перспективи» в селах Ізмаїльського району - селищі Суворове, а також у селах Кам'янка, Утконосівка і Багате.

В рамках проекту «УТП» був проведений конкурс громадських ініціатив і проектів, переможцями серед яких стали і були реалізовані: проект «Клуб-кафе «Для тих, кому за..» (який функціонує донині), «Мій домашній інтернет-музей», «Штаб взаємодопомоги пенсіонерів» і багато інших. Для того щоб успішні учні не зупинялися на досягнутому, партнер проекту - компанія Intel найкращому студенту кожного випуску дарує модний новий ультрабук.

«Клуб-кафе «Для тих, кому за..» став улюбленим місцем зустрічей людей старшого віку і молоді. Нинішні і майбутні слухачі факультету комп'ютерної грамотності збираються тут на свята, різні заходи, що проводяться в клубі-кафе, що отримав нову назву «Універ» завдяки спілкуванню студентів таких різних вікових груп - молоді та пенсіонерів.

«Клуб-кафе - це проект переможниці одного з випусків «УТП» Параски Кияновської. Розташовуючись в приміщенні Міжрегіональної академії управління персоналом, клуб, по суті, є містком між старшим поколінням та студентством, яке все більше уваги звертає на громадську діяльність та проекти «ТДЛ». Молодь Ізмаїла вже взяла участь у благодійній акції «Посміхніться, малюки!», допомагаючи зібрати необхідні речі для Ізмаїльського Будинку малятка. Також студенти є постійними учасниками конкурсу ідей та проектів розвитку Придунав'я, який проводиться вже другий рік громадською організацією Територія ділових людей» - розповів волонтер-активіст, представник молодого покоління Костянтин Димченко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

52