Вчора уряд вніс до парламенту свій проект змін в Податковий Кодекс, який передбачає декларування всього майна громадян. Громадяни, які володіють активами на суму понад 200 тис. грн, зобов'язані будуть в 2015 році пройти «нульове» декларування своїх грошових коштів та майна, пише «Комсомольська правда в Україні».

Людям дається термін до 31 жовтня 2015 року.

При цьому декларування формально добровільне, просто з великих незадекларованих активів у майбутньому фактично доведеться платити податки. Податківці, використовуючи непрямі методи оцінки доходів і витрат громадян, нарахують 30% на витрати, які не покриваються легальними доходами.

«Нульова декларація носить справді добровільний характер, але при цьому не варто забувати, що в разі, якщо в майбутньому витрати фізичної особи будуть перевищувати доходи, то необхідно буде платити податок 30%, - пояснює економіст Олександр Охріменко. - Тому, для всіх українців доцільно задекларувати свої доходи, якщо вони у них є. При цьому в декларацію дозволено включати все нерухоме майно, а також грошові активи. Тут використаний метод простої амністії. Якщо фізособа зберігає гроші на банківському депозиті строком не менше року. Такі гроші вважаються легальними і по них не треба платити податки. Якщо фізособа не хоче зберігати гроші в банку, вона має право задекларувати готівкові гроші, в цьому випадку вона буде зобов'язана у 2015 році заплатити одноразовий податок 3%».

«В ніч з понеділка на вівторок уряд вніс у парламент проект бюджету на 2015 рік і ще кілька пов'язаних з ним законопроектів. І хоч в них не передбачається підвищення пенсійного віку і урізання стипендій, нас чекає багато інших непопулярних заходів - від зростання цін на імпорт до введення податку на спадщину», - зазначив Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

294