Учора Кабінет Міністрів вніс до парламенту законопроект зі змінами до Податкового кодексу. Як пише «Капітал», разом із ним було зареєстровано кілька десятків проектів з правками до податкового і митного законодавства. На їх підставі уряд має наповнити держбюджет.

За інформацією видання, багато нового проект містить в частині оподаткування доходів громадян. У 2015 р. Кабмін планує продовжити дію військового збору і встановити збір з купівлі валюти для фізосіб у розмірі 2 % від суми операції. За оцінками уряду, реалізація запропонованих норм дозволить додатково наповнити бюджет на 40 млрд грн.

Незважаючи на критику з боку народних депутатів, Кабмін залишив у проекті новий підхід до оподаткування великих зарплат - податок у 15 % для доходів до 10 мінімальних заробітних плат (12,2 тис. грн на місяць), 20 % - понад 10 мінімальних зарплат, починаючи з суми перевищення.

Як пише видання, для заможних українців також запропоновано ввести добровільне «нульове» декларування доходів і майна. У тому числі це стосується всього, що нажите незаконним шляхом. Декларування вводиться для формування вхідного залишку з метою подальшого контролю витрат. «Надалі порівнянню підлягають доходи і джерела таких доходів», - сказано в пояснювальній записці до проекту. Тим, хто декларації не подасть, за замовчуванням зарахують вартість активів у розмірі 200 тис. грн.

З декларуванням уряд планує загнати гроші громадян у банки. Задекларувавши понад 200 тис. грн готівкових коштів, гроші повинні бути внесені на рахунки в банки до дня подання декларації й зберігатися на них не менше року. При цьому, забравши кошти раніше, доведеться заплатити 3 % від знятої суми. Ті, хто не захочуть вносити гроші у банки, також повинні будуть заплатити 3 % від суми.

Після тотальної декларації доходів фіскальні служби візьмуть під контроль доходи і витрати українців. Кабмін залишив у проекті радикальне положення про повноваження податкових інспекцій вести облік різниці доходів і витрат громадян. Як пояснив експерт проекту «Реанімаційний пакет реформ» Ілля Несходовський, керівник податкового органу в разі ухвалення закону матиме широкі повноваження в так званих непрямих методах контролю. «На громадян покладається відповідальність зберігати чеки, які підтверджують, що річ була придбана саме за цю суму, а не за іншу. Боюся, що це зажене всю економіку в тінь. Якщо зараз нелегально працює 60 % бізнесу, то, думаю, що буде всі 80 %», - вважає Несходовський.

Щоб наповнити бюджет, Кабмін пропонує підвищити рентні ставки за користування надрами, запровадити податок на дорогі авто - 25 тис. грн на рік, впровадити систему електронного адміністрування ПДВ. Останнє речення - одне з найбільш спірних: його критикували як бізнес-асоціації, так і депутати. Незважаючи на наміри парламентарів скасувати цю норму, Кабмін все ж залишив її у своєму проекті, прописавши, що система буде працювати у тестовому режимі до 1 квітня.

Як пише видання, перед внесенням документів до Верховної Ради прем'єр-міністр Арсеній Яценюк визнав, що не всі зауваження депутатів і бізнесу враховані у проектах урядових реформ. Але все ж таки припустив, що у процесі доопрацювання в комітетах спірні питання можуть бути врегульовані. Поки ж парламентарії розводять руками, дивуючись від тих речей, які пропонує Кабмін. «Попередній аналіз документів свідчить, що багато пропозицій, які вже були узгоджені, урядом почуті не були», - заявив голова фракції «Самопомочі» Олег Березюк.

Останні кілька тижнів комітет з питань податкової та митної політики буквально закидав Міністерство фінансів своїми зауваженнями до проекту. Тим не менш, як зазначила член комітету Оксана Продан («Блок Петра Порошенка»), більшість негативних моментів, які були в проекті до його затвердження Кабміном і до проведення переговорів з депутатським корпусом, в ньому залишилися. Серед небагатьох винятків - вилучили норму про запровадження касових апаратів на ринках. «Решта - введення касових апаратів (крім ринків. - Ред.), заборона на віднесення до валових витрат спрощенців, 30 %-й податок на перевищення витрат над доходами, повноваження податківців - у проекті є», - підтвердила виданню Продан.

Серед інших ноу-хау Кабміну - реформа спрощеної системи оподаткування. Кількість груп єдиноподатників скоротять з шести, що діють нині, до чотирьох. Також особливий статус втратять аграрії, які працюють на фіксованому сільськогосподарському податку. Цей податок переведуть у четверту групу платників єдиного податку.

Водночас держава зробить кілька кроків назустріч малому бізнесу. Буде збережено нинішній максимальний розмір доходу, який дозволяє підприємцям працювати на спрощеній системі. Сьогодні він становить не більше 20 млн грн на рік. Також для першої групи спрощенців, де діють найнижчі ставки єдиного податку, у два рази - до 300 тис. грн запропоновано підняти максимальний поріг доходу. При цьому для спрощенців знизять податкові ставки вдвічі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

116