В Україні дорожчають крупи, тільки за минулий тиждень вони додали у вартості від 1 до 6 копійок на кілограмі: як повідомили в ІА AgroNews, з 14 по 21 липня гречка, рис, манна і вівсяна крупи зросли в ціні на 0,4-3,3%.

За місяць подорожчання виявилося ще помітнішим. Найсильніше воно вдарило по пшону - його вартість піднялася в середньому по країні на 6,9% - до 6,34 грн/кг: найбільше у Волинській (на 7,3%) та Кіровоградській (на 6,2%) областях. На другому місці опинився рис, який додав у вартості на 3,5% і досяг 9,05 грн/кг. Третьому - манка: за місяць подорожчала на 1,7% (до 5,36 грн/кг). Цінники на гречку та вівсянку зросли на 1,6% і 1,4%, відповідно (до 8,93 і 7,42 грн/кг).

У новому сезоні експерти не очікують зниження роздрібних цін на кашу. Хоча, на перший погляд, для цього є передумови. Оскільки оптові ціни нового врожаю будуть нижчими від тих, за якими вівся продаж наприкінці сезону (квітень-травень). «Наприклад, до дорожче 3500 грн/т», - сказав аналітик «ПроАгро» Ярослав Левицький, пишуть «Вести».

Однак через те, що частка зерна в кінцевому продукті - те, що опиняється на полицях магазинів - становить лише близько 30%, виробники відмовляються знижувати роздрібні розцінки. Підкріплюючи свою аргументацію ще зростанням витрат на переробку і доставку круп.

Подорожчання круп мінімум на 50% експерти прогнозують до початку зими. До цього часу зростуть ціни на сировину, енергоресурси, паливо, а також збільшаться витрати роздрібної торгівлі. «Це буде ефект мультиплікатора. Якщо дати волю ринку, то ціни можуть зрости в 2 рази», - зауважив Левицький.

Водночас експерти практично не сумніваються, що держава, швидше за все, стримуватиме подорожчання за рахунок запасів Аграрного фонду, «викидаючи» на ринок крупи за заниженими - державними цінами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

172