В Україні за останній місяць різко зросла ціна продуктів харчування, зокрема, гречка подорожчала на 6-8 гривень.

Так, у листопаді кілограм цієї крупи в українських магазинах продавали в середньому по 12 гривень, а на сьогоднішній день її ціна коливається від 18 до 20 гривень. Про це Корреспондент.net повідомили жителі Хмельницької, Тернопільської та Житомирської областей.

За їх словами, продавці міняють цінники на інші продукти вже щотижня.

Як повідомила керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства «ААА» Марія Колесник, в середньому продукти харчування з початку року подорожчали на 10-15%.

Найбільше, за її словами, в ціні додали тепличні овочі і м'ясо. Зокрема, куряче м'ясо зросло в ціні на 32%, а яловичина і свинина на 20-25%.

Експерт також зазначила, що за рік ціна на яйця в Україні зросла на 40%, а в листопаді порівняно з жовтнем їх вартість зросла на цілих 45%.

У той же час, за словами Колесник, борщовий набір подешевшав тільки на 10%.

Директор агентства «Інфагро» Василь Вінтоняк також повідомив, що в Україні дорожчають і молочні продукти, але не так інтенсивно.

«Є сезонність, взимку ціна завжди зростає. Але оскільки у нас немає належного експорту, то вона росте повільно. За багатьма позиціями ціни не вище, ніж були в минулому році. У першу чергу це стосується сиру і вершкового масла», - сказав експерт.

За його словами, істотно додали в ціні свіжі молочні продукти. Зростання цін на них спостерігалося протягом всього року. Найбільші компанії раз на два місяці піднімали ціни на кефір, сметану, ряжанку приблизно на 3-5%, додав він.

«Всього з початку року пастеризоване молоко подорожчало на 15%, а це на одну гривню, на стільки ж і подорожчав кефір. Найбільші гравці ринку зараз продають молоко у дешевій упаковці по 7-8 гривень за літр, кефір продається по 8,5-9,5 гривень. Сметана 15-відсоткова в середньому коштує 21 гривню за літр», - повідомив Вінтоняк.

Ці продукти в пластикових пляшках або картонних упаковках будуть дорожче ще на 1-1,5 гривні, зазначив експерт.

У жовтні Кабінет Міністрів запевняв, що різкого подорожчання продуктів харчування в Україні не буде, оскільки держава повністю забезпечена продовольством.

Однак експерти прогнозували, що у зв'язку зі скороченням імпорту і валютними коливаннями в найближчі місяці продукти харчування імпортного виробництва в Україні можуть піднятися в ціні на 10-20%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом