Подорожчання м'яса б'є всі рекорди. Як пише «Капітал», з початку року ціни на свинину (свині у живій вазі) зросли на 58 %, до 27 грн за кг, яловичина подорожчала на 20 %, до 55-60 грн за кг, а вартість курячого м'яса в закупівлі збільшилася на 43 %, до 23 грн за кг.

У роздробі ж ціна на курячі тушки становить 32 грн за кг, куряче філе продається по 56 грн, тоді як на початку року ціни на ці товари становили близько 19 і 30 грн відповідно. «Найдешевша свинина - грудинка. Але вона тепер коштує 55 грн/кг», - зазначають у відділі продажів Глобинського м'ясокомбінату.

Як пише видання, переорієнтація попиту на курятину як найдешевше м'ясо дає їм фору перед свинарями і скотарями. Вони можуть й надалі підвищувати ціну, оскільки наздогнати за вартістю свинину та яловичину все одно не вдасться.

Тваринники в один голос твердять, що до зростання ціни на м'ясо призвела девальвація. «Основною причиною подорожчання м'яса є зростання собівартості кормів, палива, ветеринарних препаратів, що закуповуються за кордоном», - каже керівник аналітичного департаменту консалтингової компанії ААА Марія Колесник.

Крім цього, за словами начальника відділу роботи з інвесторами та ЗМІ «Миронівського хлібопродукту» Анастасії Соботюк, зростання цін на курятину є загальноринковим трендом. «Це закономірне явище на протеїнових ринках: в разі подорожчання свинини та яловичини ціни на курятину теж підтягуються вгору», - каже вона. За словами Колесник, підвищення попиту на м'ясо птиці як на найдешевший вид м'яса у зв'язку з низькою купівельною спроможністю населення також відіграло свою роль у подорожчання курятини.

Експерт аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Аліна Жарко зазначає, що на вартість свинини, крім курсу валют, впливає наявність на ринку близько третини імпортного м'яса. «Восени ми зіткнулися зі стрімким зростанням цін на свинину, але попит цього не витримав, і виробники змушені були потроху знижувати ціни», - каже вона.

За інформацією видання, імпортна складова є і в сегменті яловичини, однак вона незначна - близько 2 %, оскільки попит на яловичину не покриває пропозицію. Що стосується птахівничого сегмента, то частка імпорту в ньому становить на сьогодні не більше 5 %, адже внутрішній ринок динамічно розвивається.

За словами Соботюк, сьогодні різниця у вартості між курятиною, що відправляється на експорт, та продукцією, що продається всередині країни, становить близько 10 %. Приблизно така ж різниця, каже заступник голови парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко, і у вартості імпортної та вітчизняної продукції на внутрішньому ринку.

Як пише видання, через зростання цін тенденція до переходу споживачів на курятину лише посилюється, каже Бакуменко. За даними Союзу птахівників України, споживання курятини становить близько 50 % споживання м'ясних продуктів, тоді як торік цей показник становив близько 40 %. При цьому близько третини споживаного м'яса курки і більше половини всього виробництва забезпечує «Миронівський хлібопродукт». Найближчими конкурентами МХП є комплекс «Агромарс» і Глобинський м'ясокомбінат, однак частки ринку цих компаній не перевищують 10-15 %.

Незважаючи на насиченість ринку, птахівники не мають наміру зупинятися на досягнутому й активно розвивають бізнес, сподіваючись на збільшення квот для постачання продукції в Євросоюз. А ціна на м'ясо і далі зростатиме. «У четвертому кварталі як корм уже використовується зерно нового врожаю, собівартість виробництва якого вища через подорожчання ресурсів», - каже Соботюк.

Нагадаємо, за даними Мінагрополітики, весняна посівна і збиральна компанії обійшлися аграріям приблизно на 30 % дорожче, ніж роком раніше. При цьому, зазначає Бакуменко, подальше зростання цін може призвести до стагнації ринку. «М'ясо подорожчало, у людей немає грошей. Якщо птиця ще зросте в ціні, її просто перестануть купувати», - каже він. Альтернативи курятині сьогодні на українському ринку немає, запевняє він.
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

166