Податкові нововведення проекту державного бюджету неоднозначні. Таку думку кореспонденту ForUm'у висловив старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Поворозник.

«Є багато питань стосовно бюджету. Особливо - збільшення видаткової частини і збільшення прибуткової», - зазначив економіст, висловивши сумніви стосовно залучення додаткових коштів.

«Передбачається багато податкових змін в частині збільшення джерел доходів. Деякі з них досить дискусійні», - вважає Поворозник.

«П'ять відсотків обороту з товарів, які передбачені цим бюджетом, зокрема - на підакцизні товари, трохи не відповідають нашим зобов'язанням (по угоді з ЄС. - Ред.). Там не передбачено таких податків. Ми не вводимо акциз, не підвищуємо його на тютюн і алкоголь, але зате ми вводимо якийсь податок на оборот. Тому це питання дискусійне», - пояснив економіст.

Також експерт назвав не зовсім правильними плани щодо збільшення з 0,5% до 2% загальнодержавного пенсійного страхування по іноземній валюті.

Крім того, Поворозник зазначив, що згідно з проектом держбюджету вводяться додаткові збори на імпортні товари і продукти.

«Мало того що вони і так подорожчали, оскільки їх закуповують у доларах і євро, так вони ще зростуть - їх обкладуть податком», - наголосив економіст, додавши, що при цьому очікується, що у нас буде падіння ВВП на 4,3%, зниження експорту, інфляція 15%.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

155