Президент США Барак Обама оголосив у країні чотириденний траур у зв'язку з трагедією в початковій школі в містечку Ньютаун (штат Коннектикут), де жертвами стрілянини у п'ятницю стали 28 осіб, у тому числі 20 дітей. Глава адміністрації розпорядився приспустити національні прапори на всіх урядових будівлях, військових базах і зарубіжних представництвах США «до заходу сонця 18 грудня». За рішенням спікера палати представників Джона Бейнера американські прапори будуть також приспущені на будівлі Конгресу.

Ледве стримуючи сльози, Обама виступив зі спеціальним зверненням у Білому домі, заявивши про необхідність вжити ефективних заходів, щоб запобігти у майбутньому масовим вбивствам людей за допомогою вогнепальної зброї у США.

«Наша країна переживала це занадто багато разів, будь то в початковій школі в Ньютауні, торговому центрі в штаті Орегон, храмі у Вісконсіні, кінотеатрі в місті Аврора або на вуличному перехресті в Чикаго», - сказав Обама. Він закликав всіх американців - незалежно від їх партійних уподобань - «згуртуватися і зробити суттєві дії, щоб не допустити надалі подібних трагедій», передає «ІТАР-ТАРС».

Обама не сказав, які конкретно заходи він міг би запропонувати для обмеження продажу і розповсюдження вогнепальної зброї в США. Однак раніше прес-секретар Білого дому Джей Карні заявив, що президент підтримує введення більш жорсткого контролю в цій сфері.

Глава адміністрації пообіцяв також надати всю необхідну допомогу правоохоронним органам і владі штату Коннектикут у розслідуванні трагедії. «Більшість загиблих там - це маленькі діти, прекрасні дітлахи, яким було від п'яти до 10 років», - сказав Обама тремтячим голосом у спеціальній заяві, що транслювалася всіма телекомпаніями країни. «Наші серця розбиті», - додав президент.

Унаслідок стрілянини, відкритої в п'ятницю у початковій школі в американському місті Ньютаун (штат Коннектикут), загинули двадцять дітей у віці від 5 до 10 років. Як повідомили представники поліції, 18 дітей померли на місці, ще двоє - у лікарні.

Трагедія сталася напередодні близько 09:40 за місцевим часом. Злочинець, 20-річний Адам Ленза, був озброєний двома пістолетами і гвинтівкою, на ньому був надітий бронежилет. Як повідомляється, Ленза зайшов у клас і розстріляв свою матір, яка працювала в школі вчителем, і всіх дітей, які були у приміщенні. Після цього він убив ще п'ятьох співробітників навчального закладу, в тому числі директора та психолога.

За даними поліції, злочинець діяв сам. Він був знайдений мертвим у будинку школи. Швидше за все, він наклав на себе руки. Мотиви злочину невідомі.

Крім того, в одному з будинків у сусідньому штаті Нью-Джерсі було виявлено тіло одного з братів злочинця. Ще один брат Лензи, 24-річний Райн, затриманий поліцією, проводиться його допит.

Ньютаун розташований за 130 км на північний схід від Нью-Йорка. Всього в школі, де сталася стрілянина, навчаються 625 дітей у віці від 5 до 10 років.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

771