Прокуратура Києва зареєструвала кримінальні провадження за фактами вчинення протиправних дій колишнім заступником глави Адміністрації Президента України Андрієм Портновим та екс-міністром юстиції Оленою Лукаш.

Як повідомляє прес-служба наглядового відомства, в червні 2010 року Портнов, використовуючи своє службове становище, незаконно очолив кафедру конституційного права Київського національного університету імені Т. Шевченка, а також заволодів коштами університету.

«Він жодного разу не з'являвся на лекціях, але при цьому отримував зарплату», - пояснив заступник прокурора Києва Андрій Приз.

Крім того, з метою незаконного впливу на судову систему України вже як представник вищого навчального закладу Портнов став членом Вищої ради юстиції.

За цими фактами розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 1 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем).

Також прокуратура внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про скоєння колишнім міністром юстиції кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 367 (службова недбалість), ч. 2 ст. 361 КК України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку), пов'язаних з припиненням роботи всіх єдиних та державних реєстрів інформаційної мережі Мін'юсту.

Так, Лукаш у жовтні 2013 року, обіймаючи посаду міністра, дала вказівку в.о. генерального директора ДП «Інформаційний центр» внести незаконні зміни в комп'ютерні програми, що забезпечують функціонування єдиних та державних реєстрів.

«У результаті таких дій у роботі реєстрів сталися збої, що призвело до несанкціонованого блокування інформації та спотворення процесу її опрацювання», - йдеться в повідомленні.

Досудове розслідування зазначених кримінальних процесах здійснюється слідчим управлінням прокуратури міста Києва.

Як повідомляв ForUm, 1 жовтня 2013 року доступ до єдиних та державних реєстрів інформаційної мережі Міністерства юстиції України був неможливим через технічні проблеми.

Міністр юстиції України Олена Лукаш запевнила, що дані з реєстрів Мін'юсту перебувають у безпеці.

Генеральна прокуратура України оголосила в розшук двох посадових осіб, підозрюваних у причетності до блокування роботи держреєстрів.

Раніше ГПУ порушила справу стосовно екс-міністра юстиції Олени Лукаш за фактом розтрати бюджетних коштів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

239