Платіжний баланс України демонструє стійку динаміку до поліпшення. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході інформаційної зустрічі журналістів з фахівцями Національного банку на тему «Платіжний баланс: актуальні питання» повідомив начальник Управління методології, аналізу та прогнозування платіжного балансу Департаменту платіжного балансу Сергій Ніколайчук.

Журналістам було надано графіки, які підтверджують, що протягом першого кварталу цього року існує тривала тенденція поліпшення стану платіжного балансу, а в березні відбулося повернення до профіциту - 375 млн дол США.

За словами фахівця, поліпшення стану платіжного балансу пов'язане зі скороченням дефіциту поточного рахунку, який у першому кварталі зменшився до 1.2 млрд дол США порівняно з 1.34 млрд дол США з аналогічним періодом 2011 року, або 4.1% до 3.4% від ВВП. У той же час у березні поточного року дефіцит поточного рахунку скоротився до 3.13 млн дол США.

Також Ніколайчук повідомив, що експорт товарів у березні склав 5.9 млрд дол США, що на 2.5% менше, ніж у березні 2011 року. Він підкреслив, що це пов'язано із ситуацією у ЄС та на Близькому Сході, через що припинилася реалізація низки інвестиційних проектів, що зумовило зменшення вартісних обсягів експорту металургійної продукції на 17.2% порівняно з березнем минулого року. У той же час, за словами представника НБУ, відзначається зростання експорту продукції АПК і хімічної промисловості.

Експерт також підкреслив і високі темпи імпорту продукції машинобудування, що обумовлено технічним переоснащенням українських підприємств, у тому числі з метою енергозбереження, а також з підготовкою до Євро-2012.

Імпорт товарів склав 6.8 млрд дол США, що на 3% менше у порівнянні з березнем минулого року. Як уточнив директор Генерального економічного департаменту Національного банку України Ігор Шумило, це сталося внаслідок істотного скорочення імпорту природного газу – на 30.4%. У першому кварталі вартісні обсяги імпорту газу склали лише 3.6 млрд дол США, що на 23.6% менше, ніж у минулому році.

Крім того, за словами фахівців НБУ, зростання споживчого імпорту не стимулюється збільшенням обсягів споживчого кредитування, як це було у 2007-2008 роках.


 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

660