Міжнародний валютний фонд (МВФ) підтримує продовження активної роботи з Україною за програмою співпраці. Про це заявив міністр фінансів Федір Ярошенко.

«Керівництво Міжнародного валютного фонду підтримує продовження активної роботи в рамках програми співпраці з Україною», - сказав він, повідомляє «ЛІГАбізнесІнформ» з посиланням на телеканал 1+1.

У свою чергу виконуючий обов'язки управляючого директора МВФ Джон Ліпськи відмітив важливість проведення державних реформ в Україні, щоб досягти цілей у рамках програми співпраці з МВФ, і створити надійний фундамент для стійкого економічного зростання. Він відмітив позитивний характер дискусії щодо виконання урядом нашої країни узятих на себе зобов'язань.

За підсумками зустрічі, МВФ виразив готовність продовжувати співпрацю з Україною. У свою чергу Ярошенко зазначив, що «керівництво МВФ, безумовно, позитивно оцінило ухвалення в першому читанні закону про пенсійну реформу».

«Ми знайшли розуміння і підтримку з боку МВФ і, головне, зафіксували, що наша програма діє», - підсумував він.

Як повідомляв Forum, нова програма співпраці України і МВФ, схвалена у липні 2010 року, передбачає виділення Україні кредиту на суму 15,15 млрд. дол. Термін дії програми складає 2,5 роки. Кошти притягуються під ставку 3,5% річних.

Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш даного кредиту МВФ у розмірі 1,89 млрд. дол.

Рада директорів Міжнародного валютного фонду на засіданні 22 грудня 2010 року ухвалила рішення про виділення Україні другого траншу кредиту stand-by в об'ємі 1 млрд. SDR, що складає 1,5 млрд. дол.

Як заявив глава представництва МВФ в Україні Макс Альєр, для отримання чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду Україна повинна виконати низку вимог.

Першою вимогою Фонду є проведення в Україні пенсійної реформи відповідно до положень, прописаних у програмі співпраці.

Друга вимога, як повідомив Альєр, стосується коректування тарифів на газ і теплопостачання.

Третя вимога пов'язана з попереднім і обумовлена тим, що Фонд погодився на менш значне підвищення тарифів, при цьому відзначивши необхідність пошуку додаткових фінансових ресурсів.

Четверта вимога Фонду пов'язана з діяльністю Нацбанку, зокрема, з необхідністю відміни вимоги обов'язкового викупу рекапіталізаційних облігацій, яке на думку МВФ, знижує незалежність НБУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

550