Більшість країн пострадянського простору має ознаки «вразливості для непередбачуваних криз за типом тих, що відбуваються на Близькому Сході та у Північній Африці». Про це йдеться у новому звіті американської неурядової організації «Freedom House» під назвою «Нації у дорозі» за 2011 рік, повідомляє Радіо «Свобода».

Приблизно 80% населення колишнього СРСР живе в умовах авторитарного засилля у державах, які є потенційною небезпекою для цих народів у найближчій перспективі, говориться у документі.

У звіті також наголошується, що в Україну, яка є ключовою в регіоні і прикладом реформ для своїх сусідів на Сході, «відбулося зниження демократичних показників» по ​​ 5 з 8 досліджуваних параметрів.

«Freedom House» також констатує, що в Україні є прояви всіх авторитарних тенденцій і відсутність просування в удосконаленні демократії, що зафіксовано як в інших пострадянських країнах, так і в державах Близького Сходу та Північної Африки.

Автори документа «Нації у дорозі» підкреслюють, що згортання реформ в Україні відбувається під керівництвом Президента Віктора Януковича.

Директор «Freedom House» з досліджень Крістофер Вокер пояснив, що означає зараз «авторитарний глухий кут для країн колишнього СРСР». «У звіті, де охоплено 29 країн, ми зазначаємо, зокрема, триваючу ерозію демократії в країнах колишнього СРСР, за винятком держав Балтії», - сказав він.

«Дослідження показало, що лідери, влада у більшості із цих авторитарних країн не тільки залишаються біля керма, без якісних змін урядів, але також і не виявляють жодних ознак серйозних ініціатив щодо демократичних реформ. Я думаю, що щось вражаюче подібне ми бачили і в країнах Близького Сходу та Північної Африки», - зазначив Вокер.

Він підкреслив, що лідери 7 із 9-ти пострадянських країн - відносно молоді, і це таїть у собі небезпеку для демократії. «Тільки у 2-х країнах колишнього СРСР із 9-ти, які досліджувані нами, прихильники сильної руки - старше 70 років. Таким чином, ви маєте лідерів за поточними параметрами, які можуть там правити тривалий час і на заслугах минулого», - зазначив представник «Freedom House».

«А це означає, що вони будуть при владі невизначено довго, що не несе виправдання очікувань реформ і не обіцяє ніяких зусиль для лібералізації. Ці країни дійсно стоять перед перспективою політичного застою на тривалу перспективу», - додав Вокер.

Автори звіту із «Freedom House» вважають, що такий розвиток подій на пострадянському просторі таїть загрози вибухів народного невдоволення, подібних тим, які сталися у Єгипті, Тунісі, які тривають у Сирії, Лівії та інших арабських країнах Близького Сходу та Північної Африки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1254