Французький уряд проводить секретну операцію з постачання зброєю лівійських повстанців, які діють у регіоні Західні Гори на північний захід від Тріполі, повідомляється з посиланням на високопосадові джерела у Парижі.

За даними видання, Франція пішла на цей крок без консультацій з союзниками по НАТО, навіть не порадившись зі своїм головним союзником по лівійській кампанії - Великобританією.

План був розроблений на початку травня, коли на фронтах у Лівії склалася патова ситуація - ні повстанці, ні урядові війська не могли здійснити рішучого наступу. У цій ситуації Париж вирішив допомогти противникам Муаммара Каддафі зброєю і боєприпасами.

Контейнери з автоматами, кулеметами, гранатометами і протитанковими ракетними комплексами Milan спочатку скидалися на парашутах над позиціями повстанців із транспортних літаків.

Після того як опозиціонери домоглися значних успіхів, очистивши від прихильників Каддафі майже весь регіон, у двох місцях були обладнані невеликі аеродроми, куди почали приземлятися літаки з арабських країн, на борту яких була все та ж зброя.

Французька допомога виявилася повстанцям досить доречною: саме у Західних Горах в останні тижні вони домагаються найбільш відчутних результатів. Зокрема, їм вдалося просунутися до Тріполі на відстань 80 кілометрів, а також захопити великий склад зброї на південь від міста Зінтан.

Напівофіційна інформація про озброєння противників Каддафі з-за кордону надходила і раніше, проте країною походження гранатометів і протитанкових комплексів називався Катар.

Постачання однієї із воюючих сторін у Лівії зброєю йде врозріз з резолюцією ООН номер 1970, яка прямо забороняє це. Офіційний Париж поки нічого не коментує.

За матеріалами «Лента.ру», «Le Figaro»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

527