На сьогодні процедура всиновлення українськими та іноземними громадянами дітей в Україні є неможливою.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна розповіла радник-уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук, повідомляє Укрінформ.

«Що стосується усиновлення. Хочу сказати, що на сьогодні процедура всиновлення в Україні є неможливою, саме через неможливість виконати усі процедурні елементи. Через те, що не всі служби у справах дітей працюють, суди не працюють. І власне зараз в нинішній час не можна провести навчання, оскільки навчання є обов'язковим, адже процедура усиновлення - це назавжди, це не тимчасове влаштування дитини на два-три місяці, на рік, а потім повернення її назад в заклад», - розповіла вона.

Вона наголосила, що спрощувати будь-що в процедурі усиновлення на сьогодні неможливо. «Тобто на сьогодні процедура усиновлення українськими громадянами та іноземними громадянами дітей в Україні є неможливою. Але ми закликаємо всіх, хто виявив бажання все ж таки усиновити дитину, ми дуже сподіваємося на те, що ці люди збережуть це бажання до перемоги нашої країни і тоді процедура усиновлення почне працювати і ми зможемо подарувати дітям такі необхідні для них нові сім'ї», - зазначила вона.

Водночас наразі бажаючі можуть допомогти такою формою як тимчасове влаштування. «Це не нова форма, вона існувала і до початку війни. Ця форма необхідна для тимчасового прихистку дитини в родину, безкоштовно, тобто держава для цього не сплачує», - зазначила вона.

«Офіс Президента створив чат-бот «Дитина не сама». Там є можливість не лише знайти дитину, якщо вона загубилася. Але й залишити заявку на допомогу дітям. Наразі можна тимчасово прихистити дитину у родину. Це досить травматично. Тому, в першу чергу мова йде про дітей, які тимчасово потребують опіки – діти військових чи батьки яких потребують тривалого лікування. Вже понад 12 тисяч українських родин подали заявку на те, щоб прихистити дитину», - наголосила Герасимчук.

Радниця Президента зазначила, що процедура перетину кордону з дітьми спрощена. Дитина до 16 років може виїхати за кордон з найближчим колом родичів без дозвільних документів. Однак, якщо дитину намагається вивезти родич другої черги, вже потрібні дозвільні документи від батьків. Діти 16-18 років можуть виїжджати за власним паспортом.

Вона розповіла, що на сьогодні понад 2 мільйони дітей уже перетнули кордон в складі своїх родин.

За її словами, сьогодні 540 закладів освіти - дитячі садки, школи, отримали пошкодження через російську агресію. З них - 72 заклади освіти зруйновані повністю у різних містах України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30