Якість життя в нинішній Україні у середньому оцінюється нашими співвітчизниками у 4,3 бала з 10 можливих (проти 4,8 бала у 2013 р.). Про це пише газета «Капітал».

Це мінімальне значення за весь дев'ятирічний період досліджень. Найбільшу задоволеність власним життям демонструє населення західного регіону нашої країни (4,6). Представники центральних та північних областей України за 10-бальною шкалою оцінюють комфортність свого життя на 4,4 бала.

У той же час мінімальним рівнем задоволеності відрізняються жителі Південно-Східної України (4). Такі результати моніторингу думки української громадськості, проведеного з 11 вересня по 17 жовтня 2014 р. міжнародною дослідницькою компанією Gallup. Інформацією для аналізу стали підсумки опитування 1 тис. громадян від 15 років, які проживають у всіх регіонах материкової України, за винятком територій проведення АТО.

Соціологи в рамках дослідження просили респондентів за тією ж 10-бальною шкалою також оцінити поточну ситуацію в країні. На думку українців, сьогодні справи в нашій державі надзвичайно далекі від ідеалу: опитані оцінили нинішній стан України в 3 бали (проти 4 у 2013 р.). Традиційно найбільш обнадійливі оцінки дають на заході країни (3,5), а найпесимістичніші - на південному сході (2,8). Крім того, за підрахунками Gallup, левова частка (77 %) жителів України констатують погіршення стану національної економіки, а 63 % підкреслюють падіння рівня життя.

Дані, отримані співробітниками Gallup по Україні, багато в чому корелюють з результатами моніторингу думки населення Києва, проведеного з 4 по 10 грудня 2014 р. дослідницькою компанією Research & Branding Group.

Згідно з оцінками українських соціологів, за останні півроку частка киян, задоволених своїм життям, скоротилася більш ніж удвічі - з 68 % в травні проти 32 % у грудні. З іншого боку, рівень невдоволення в столиці, навпаки, досяг загрозливих 59 % (проти 26 % у травні). Такий високий рівень соціального незадоволення абсолютно недивний: з червня чисельність жителів Києва, які відзначають скорочення своїх доходів порівняно з попереднім місяцем, незмінно зростає і вже досягла 65 %.

Третині (33 %) киян поки вдається зберігати колишній рівень доходу, і лише 1 % респондентів змогли в умовах кризи поліпшити своє фінансове становище. Цікаво, що 37 % столичного населення вважають, що Україна зараз на піку масштабної кризи і гірше вже бути не може, в той час як така ж кількість опитаних упевнені, що всі труднощі ще попереду. Проблиски нормалізації ситуації в державі помічають лише 9 % киян.

На тлі наростання суспільного невдоволення не можна виключати того, що в Україні може прокотитися чергова хвиля масових протестів. Так, майже половина (48 %) киян вважають третій Майдан цілком ймовірним, проте 65 % упевнені, що нова революція в Україні не потрібна.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

89