62% жителів України не задоволені своїм життям і відчувають негативні емоції. Про це, як передає кореспондент Forum'у, свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного компанією Research and Branding Group.

«Дві третини жителів України (62%) не задоволені життям. В даний час українці відчувають переважно негативні емоції: тривогу (54%), страх (22%), розгубленість (18%), відчай і песимізм (по 11%)», - прокоментував результати дослідження засновник компанії Євген Копатько.

За словами експерта, переважна більшість жителів України (88%) оцінюють економічне становище країни як погане. Крім того, 80% українців оцінили політичну ситуацію в країні як нестабільну.

«Соціальне самопочуття суспільства повною мірою відображає всі ті складні події, з якими зіткнулася країна цього року. Це і події на Майдані, і втрата Криму, і нинішня війна на Донбасі, і вкрай нестабільна економічна ситуація», - вважає Копатько.

За його словами, страх за власне життя веде не до єднання українців, а, навпаки, до взаємної агресії.

«Відбувається тотальна люмпенізація населення, його деградація. Жодних свіжих ідей немає, лише відтворюється насильство і страх... Позитиву немає, війна породжує насильство», - заявив він.

У той же час Копатько зазначив, що сьогодні в Україні спостерігається «безпрецедентний, парадоксальний» рівень довіри до Президента і прем'єр-міністра.

«Віра в швидкі зміни на краще все ще жива, і люди асоціюють свої надії з двома конкретними особистостями. Україна перебуває на верхньому рівні амплітуди соціальних потрясінь, після виборів нічого не закінчилося. Однак якщо надії людей не виправдаються, до того ж у досить короткі терміни, - боюся, справа може обернутися для України великою кров'ю», - резюмував експерт.

Соціологічне дослідження проводилося в період з 20 листопада по 1 грудня. Опитано понад дві тисячі респондентів.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

106