Результати фокус-дослідження, проведеного у п'яти регіонах України, свідчать про те, що 75% вимушених переселенців не планують повертатися додому. Про це, як передає кореспондент Forum'у, виступаючи на міжнародній психологічній конференції, повідомила психіатр, директор Українського НДІ соціальної і судової психіатрії та наркології Міністерства охорони здоров'я України Ірина Пінчук.

«На сьогодні тільки 25% людей, які брали участь у дослідженні, сказали, що планують повернутися назад, а 75% з різних причин повертатися не планують. Тому під час складання програм реабілітаційної роботи ми повинні зрозуміти, чи ми будемо проводити роботу з інтеграції цих людей або роботу щодо їх повернення. На сьогодні немає державної програми, яка гласила б про інтеграцію або повернення переселенців», - повідомила вона.

Також, за даними Пінчук, дослідження показало, що чверть переселенців мають психологічні проблеми, але більшість із них не звертається по допомогу до психологів.

«Майже 25% переселенців мають симптоми депресії і тривоги. Кожен другий говорить про те, що не знає про психологічну допомогу, не знає, чи потребує він такої допомоги, і взагалі ніколи про це не думав. Це теж свідчить про загальну освіту наших людей. Також на сьогодні лише 25% переселенців отримали психологічну допомогу у вигляді роботи в групах більше п'яти занять. Більшість таких занять проводили психологи-волонтери», - зазначила вона.

Варто також зазначити, що дослідження проводилося у Дніпропетровській, Львівській, Київській, Вінницькій областях та у Києві за допомогою соціальних працівників Мінсоцполітики.

Як раніше повідомляв ForUm, станом на 16 листопада з району проведення антитерористичної операції на сході України в інші регіони переселено 445 тисяч 176 осіб, у тому числі 122,6 тис. дітей, 87 тисяч інвалідів та осіб похилого віку.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом