Конфлікт довкола телеканалу БТБ створений, щоб змінити власника. Таку думку висловив Forum'у політолог, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

«Я бачу тут тільки саму політику. Якихось бізнес-проблем не бачу. Стоїть питання про реприватизацію каналу на користь іншої фінансово-промислової групи, яка дійшла до влади», - зазначив політолог.

При цьому Небоженко відзначив хорошу роботу БТБ.

«В Україні не дуже багато повноцінних каналів. Телеканал БТБ намагається працювати, він нормальний. Те саме можна сказати і про канал «112». Так, це копія російського каналу, але одночасно - сильна альтернатива «5 каналу», - уточнив політолог.

«В разі зміни влади в Україні змінюються власники, а канал продовжуватиме роботу», - підсумував Небоженко.

Нагадаємо, за словами начальника Головного слідчого управління ГПУ Святослава Лаганяка, Сергій Арбузов, будучи главою НБУ, всупереч нормам закону організував прийняття завідомо неправомірного рішення про створення національного банківського телебачення.

«Спонсорування каналу і подальше його функціонування здійснювалося виключно за рахунок НБУ. Водночас у законодавстві є чітка заборона на такі дії», - сказав прокурор.

Однак сам Арбузов категорично спростував інформацію ГПУ. «Практика гучних заяв і відсутності аргументів сприяла тому, що відомство дискредитоване в очах суспільства. І навіть незважаючи на фактично «лежачий стан», прокуратура продовжує озвучувати обвинувачення, які не мають стосунку до реальності. Наприклад, теза слідчого про те, що БТБ створений всупереч чіткій забороні. Але це ж абсурдно. Невже мені потрібно вказувати слідчому на те, що такої заборони в законодавстві не існує. Крім того, є норма, що дозволяє НБУ засновувати і брати участь в капіталах дочірніх підприємств. Що й було зроблено в цьому випадку», - сказав Арбузов.

Нагадаємо, телеканал створено 17 червня 2011 року рішенням правління Національного банку України «з метою інформаційного забезпечення громадян і суспільства своєчасною, достовірною та повною інформацією про політику Національного банку».

Згідно зі статтею 71 Закону «Про Національний банк» НБУ має право участі у капіталах інших підприємств та установ.

Згідно зі статтею 68 Закону «Про Національний банк» до діяльності НБУ належить забезпечення гласності з питань банківської діяльності.

Таким чином, на думку юристів, НБУ мав повне право для забезпечення гласності з питань банківської діяльності створювати окрему юридичну особу, в тому числі телеканал, який створений у формі товариства з обмеженою відповідальністю.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

35