Суспільне телебачення буде проектом, поділеним між виконавчою і законодавчою владою. Таку думку висловив Forum'у політолог, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

«Суспільне телебачення з'явиться, тому що це не те Суспільне телебачення, про яке ми говорили всі чотири роки. Це не BBC. Воно буде тільки називатися «Суспільне телебачення», а насправді, при повороті України в бік парламентської республіки - це радше буде парламентське телебачення. А ще імовірніше - це буде телебачення, поділене між виконавчою і законодавчою владою. А Президенту доведеться спиратися на телебачення олігархів і той пул, який буде орієнтуватися на Президента Порошенка», - упевнений експерт.

Також Небоженко вважає, що під Суспільне телебачення будуть виділені серйозні фінанси. «Гроші обов'язково з'являться під таке «Суспільне телебачення». Думаю, що там у перший час будуть не найгірші і передачі, і колектив. Виконавча влада завжди знайде гроші для демонстрації своїх політичних успіхів. І до літа, як не дивно, таке телебачення з'явиться», - додав він.

«Але питання - на якій базі? Це треба ж ще ділити частоти, когось сильно-сильно ображати. І найголовніше: хто очолить це і братиме гроші за рекламу? Суспільне телебачення відрізняється тим, що там немає рекламного продукту, що є частиною спонсорських зусиль», - підсумував він.

Нагадаємо, законопроект №1076 «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» був ухвалений Верховною Радою в квітні, а підписаний у травні 2014 року. Документом були встановлені правові підстави діяльності суспільного телебачення та радіо.

22 травня 2014 року заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар повідомила, що Суспільне мовлення в Україні почне працювати з 1 січня 2015 року.

Як повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів України прийняв рішення про створення публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом