Адвокат екс-глави Нацбанку України Сергія Арбузова Ігор Фомін заявляє, що кримінальне переслідування його підзахисного - це піар-акція, оскільки суспільству потрібно було продемонструвати відкриття кримінальних проваджень стосовно попередньої влади.

«Це піар-акція, а не кримінальне провадження... Тут взагалі немає доказів, чиста фантазія... Це, перш за все, реакція на вимоги суспільства. Вони повинні показати щось суспільству. Вони повинні показати, що переслідують злочинну владу. А як вони можуть це зробити? Відкриттям кримінальних проваджень», - сказав Фомін на прес-конференції.

За його словами, слідство щодо присвоєння прибутку телеканалу БТБ і йому подібні справи непрофесійні з точки зору правосуддя.

«Це реакція на вимогу суспільства... Але немає вже такої стадії, як порушення кримінального провадження. Вони про це пишуть, а фактично це як в канцелярії - я написав заяву, а вони повинні її зареєструвати. Ось і все кримінальне провадження. Роблять таку «мильну бульбашку». Це піар-акція «ми їх переслідуємо», - сказав Фомін.

«Влада «своїх» у в'язницю не садить. А адвокат завжди трохи «в опозиції». У нас «сезон» починається, коли змінюється влада. У піар-технологів - до, а у нас - після. Як змінилася влада - давай саджати у в'язницю. Більше у нас нічого не вміють», - додав адвокат

На думку Фоміна, в українській судово-правоохоронній системі не вистачає професіоналів.

«Якщо ми будемо мати хоч трошки справедливий суд, у всіх справах, якими я займаюся, принаймні будуть виправдувальні вироки. Я вважаю, що у нас в системі немає професіоналів. Вони вміють людей допитувати і говорити - визнай провину. Хоча і цього вже не треба, краще на суддю «натиснути». Це наша велика біда», - наголосив адвокат, додавши, що, на його думку, на українське правосуддя мала б позитивний вплив практика присутності на судових засіданнях європейських спостерігачів.

Нагадаємо, раніше Фомін заявив, що прибуток телеканалу БТБ не міг бути вкрадений з причини його відсутності. Таким чином, за словами адвоката, у справі проти Арбузова відсутня подія злочину, тому притягнення до кримінальної відповідальності політика безпідставне.

За словами начальника Головного слідчого управління ГПУ Святослава Лаганяка, Сергій Арбузов, будучи главою НБУ, всупереч нормам закону організував прийняття завідомо неправомірного рішення про створення національного банківського телебачення.

«Спонсорування каналу і подальше його функціонування здійснювалося винятково за рахунок НБУ. Водночас у законодавстві є чітка заборона на такі дії», - сказав прокурор.

Водночас сам Арбузов категорично спростував інформацію ГПУ.

«Практика гучних заяв і відсутності аргументів сприяла тому, що відомство дискредитоване в очах суспільства. Навіть незважаючи на фактично «лежачий стан», прокуратура продовжує озвучувати звинувачення, які не мають стосунку до реальності. Наприклад, теза слідчого про те, що БТБ створено всупереч чіткій забороні. Але це ж абсурдно. Невже мені потрібно вказувати слідчому на те, що такої заборони в законодавстві не існує. Крім того, є норма, що дозволяє НБУ засновувати і брати участь в капіталах дочірніх підприємств. Що й було зроблено в цьому випадку», - сказав Арбузов.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

50