Витрати жителів України на продукти харчування за останній рік зросли з 50% до 53% від сукупного бюджету сім'ї. Такі дані навів керівник відділу аналітики компанії RAM 360 Agency Денис Молчанов, пише газета «Вести».

За його словами, це найвищий відсоток у Європі. «Для порівняння - жителі Великобританії витрачають на продукти 9,1% своїх доходів, Швейцарії - 9,6%, Німеччини - 12,1%, Франції - 15,9%», - розповів він. Навіть наші найближчі сусіди витрачають на їжу меншу частину свого бюджету, ніж українці: поляки - 25,1%, росіяни - 30,3%, білоруси - 40,8%, молдавани - 43,2%.

Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь також зазначив, що рівень витрат на продукти харчування в сімейному бюджеті характеризує економічну розвиненість країни. Тобто, чим благополучніша країна, тим дешевший продуктовий кошик її громадян.

Із зростанням цін на продукти, а в Україні воно в цьому році склало 15,5%, змінюється і раціон людей. З нього випадають дорогі продукти, в основному м'ясо-молочні та рибні, місце яких заповнюють більш дешеві.

В Україні найбільш істотне зростання за підсумками дев'яти місяців показали фрукти, ціна на які зросла на 63%, цукор - на 40%, риба - на 27% і м'ясо - на 21%.

«Зараз українці знову, як і в 90-х роках, почали економити на продуктовому наборі. Частка м'яса в структурі споживання знизилася на 37%, молока - на 35%, яєць - на 38%, риби - на 81%», - говорить Молчанов.

Як правило, брак м'ясо-молочної продукції, риби і фруктів українці заповнюють за рахунок хлібобулочних виробів, круп, картоплі та інших овочів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом