В Україні зростають оптові і роздрібні розцінки на каву. Закупівельні ціни на обсмажене кавове зерно піднялися з початку року в середньому на 45%, а на решту чайно-кавового імпорту - на 20-30%, розповів комерційний директор кавової компанії ALAMAR Євген Мурга.

Зростання цін розпочалося одночасно зі зростанням курсу валют, і сьогодні більшість постачальників виставляє ціни в гривні за ринковим курсом долара. «Також з'явилися проблеми з поставками деяких позицій, що теж спричинило за собою зростання цін», - розповіла власниця інтернет-магазину «Кав'ярня» Ольга Успенська, повідомляють «Вести».

В результаті роздрібні точки продажу кави та чаю, що продавали недорогі сорти, підвищили свої ціни на 30-40%. Наприклад, залізна банка «Нескафе Класік» (475 г) зараз коштує близько 100 грн, в той час як ще на початку року обходилася в 70-80 грн. А кава в зернах сорту арабіка коштує в магазинах в середньому по 200 грн за 500 г, хоча на початку року його можна було купити за 110 грн. Теж саме відбувається і з чаєм: скажімо, зелений байховий чай Akbar Gold в залізній банці 300 г коштує у жовтні близько 70 грн, що на 15 грн вище весняної ціни.

Після такого підйому цін кавово-чайні компанії зафіксували прогнозоване зменшення попиту на товар середнього цінового сегмента і елітні сорти на ті ж 30%. «Люди, які тепер не можуть дозволити собі улюблений чай або каву, вибирають подешевше, від чого дорогі сорти залежуються на полицях», - зазначає Успенська.

Видання зазначає, що навіть ті компанії, яким поки вдавалося тримати ціни на колишньому рівні за рахунок прямих закупівель на європейській біржі та економії на послугах посередників, або ті, хто тільки зараз дорозпродує минулорічні обсяги, після нового завезення в листопаді-грудні будуть змушені переглянути цінову політику.

«Вартість буде збільшуватися далі. Думаю, до кінця року свої розцінки підвищать і ті компанії, яким вдавалося стримувати їх раніше», - зауважив Мурга.

Правда, зростання буде вже не таким стрімким, як протягом року, оскільки продавці не готові провокувати подальше зниження попиту. «В магазинах-мережах до кінця року товар подорожчає на 10-15%, і приблизно на стільки ж після нового року, якщо курс не відкотиться», - прогнозує генеральний директор компанії IONIA il caffe Сергій Ремінний.

«Правда, продавці сподіваються на сплеск продажів через зиму і новорічні свята, оскільки в цей період населення та ресторани активніше купують чай і каву, щоб грітися під час морозів, а також поїти гостей і співробітників на корпоративах. Через це взимку падіння попиту може сповільнитися на 15-20%», - підкреслює газета.

Але після цього слід очікувати чергового згортання ринку. «Надалі розраховувати можна тільки на падіння обсягів продажів як з причини цінового (курсового) зростання, так і через низьку купівельну спроможність громадян», - зазначив Ремінний.

Подальше зростання цін і скорочення попиту призведуть у свою чергу до зниження рентабельності бізнесу і, як наслідок, звуження ринку. Опитані компанії прогнозують, що дрібні продавці кави і чаю розпочнуть масово згортати бізнес. Деякі експерти зауважують, що цей процес вже почався - починають йти невеликі роздрібні точки, що заробляли в основному на доставці та мали низький «запас міцності».

«До кінця року цей тренд, на жаль, набуде масового характеру», - резюмував Мурга.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

47