Через збройний конфлікт на Донбасі, політичну і соціальну нестабільність, катастрофічне падіння економіки і рівня життя багато працездатних громадян залишають Україну. Масштаби катастрофи стануть очевидні через кілька років, коли виникне дефіцит фахівців і робітників, а кількість пенсіонерів по відношенню до працездатних українців зросте ще більше. Таку думку у своєму блозі висловив Віктор Медведчук.

На думку лідера «Українського вибору», кількість українців, охочих покинути Батьківщину, постійно зростає. «Тільки в першому півріччі дозвіл на роботу в Польщі отримали 183 тис. наших співвітчизників - це більше, ніж за весь 2011 рік. І якщо раніше це були переважно низькокваліфіковані робітники, то сьогодні з України все частіше виїжджають висококласні фахівці, хоча багато з них на Заході змушені займатися важкою і некваліфікованою працею», - наводить статистику громадський діяч.

Масштаб проблеми оцінити складно, оскільки багато хто працевлаштовується за кордоном нелегально, стверджує Медведчук. «І в цьому році кількість таких громадян зросла в рази. Крім того, зросла і кількість біженців. За даними Центру досліджень суспільства, близько 6 тис. українців подали заявки на отримання притулку в країнах ЄС. До Росії переїхали сотні тисяч наших співгромадян», - підкреслив лідер «Українського вибору».

На його думку, підприємства, що простоюють, відсутність гідної роботи та перспективи її знайти в недалекому майбутньому перетворюють на трудових мігрантів тих, хто міг би працювати на економічне процвітання Батьківщини. «Масштаби катастрофи для країни стануть очевидні через кілька років, коли виникне дефіцит фахівців і робітників, коли кількість пенсіонерів по відношенню до працездатних українців зросте ще більше», - підсумував Медведчук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом