Українські держоблігації пережили ще один важкий день, оскільки інвестори все більше побоюються, що країна зрештою буде змушена реструктуризувати свої борги, йдеться в матеріалі Financial Times Limited, переклад якого публікує «Капітал».

«Під час торгів у понеділок ціна облігацій на суму $ 2,6 млрд з терміном виплати у 2017 р. впала до всього лише 81,4 цента за долар, таким чином річна прибутковість за ними досягла рекордно високого рівня - 18,32 %. Ціна облігацій на суму $ 500 млн з терміном виплати наступного року впала до 85 центів за долар, а прибутковість досягла майже 28 %. Це ще один рекорд», - йдеться в статті.

Видання зазначає, що в української фінансової системи проблеми - і так уже дуже незбалансований бюджет і застигла економіка ще більше страждають від революції цього року, анексії Росією Криму та активної підтримки Росією НЗФ на сході України.

«Київ підписав угоду про програму допомоги від МВФ на $ 17 млрд, однак прогнози, покладені в її основу, як виявилося, були надто оптимістичні - майже напевно знадобиться чимала додаткова підтримка. Більш того, припинення вогню між київським урядом і сепаратистами, які підтримуються Москвою, виглядає все більш ненадійним. Тому інвестори побоюються спалаху нової війни на сході України, в її головному індустріальному регіоні», - пише автор матеріалу.

«Ще одного недавнього удару по економіці країни завдала національна валюта гривня, минулого тижня впавши значно нижче від того рівня, на якому, за словами МВФ, українському банківському сектору вже знадобилася би масштабна рекапіталізація через його боргові зобов'язання в іноземних валютах. Раніше МВФ і Київ сподівалися, що значна частина витрат на рекапіталізацію ляже на плечі місцевих та іноземних акціонерів, проте через глибоке падіння гривні і небезпечне становище української економіки державі, ймовірно, доведеться взяти на себе значну частку цих витрат», - наголошується в матеріалі.

Видання підкреслює, що за даними Bloomberg, якщо Україна буде змушена реструктуризувати свої борги (на думку деяких інвесторів, без великої допомоги Заходу це неминуче), це найбільше вдарить по Franklin Templeton, американській інвестиційній компанії, якій належить майже 10 % ринку облігацій.

«Інформація з інвестиційних документів свідчить, що різні фонди у складі Franklin Templeton володіють українськими облігаціями на суму майже $ 4 млрд. Велика частина з них перебуває у фондах під управлінням Майкла Хейзенстеба, зіркового керуючого фондами на ринку облігацій. Він зробив собі ім'я за допомогою прибуткової ставки на Ірландію в розпал кризи єврозони, проте зараз він дуже схильний до ризиків, пов'язаних з низкою проблемних країн, наприклад Ганою, Нігерією і Монголією», - йдеться в статті.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом