Глава Національного банку України Валерія Гонтарева стверджує, що регулятору довелося вмовляти Міжнародний валютний фонд схвалити зняття деяких адміністративних обмежень. Про це вона заявила на прес-конференції, відповідаючи на запитання кореспондента Forum'у про те, чи пов'язане скасування обмежень з вимогою МВФ і зокрема з недавньою заявою голови представництва МВФ в Україні Жерома Ваше.

«Для скасування другого пункту постанови №540 нам потрібно було багато часу, щоб переконати МВФ. Ми хотіли це зробити ще два тижні тому. МВФ нас підтримав і ми скасували (частину адміністративних обмежень. - Ред.)», - сказала Гонтарева.

За її словами, НБУ виступає за лібералізацію банківського ринку. «Норма про зняття валютних депозитів на суму 15 тис. грн застаріла ще в той день, коли її запровадили. Вона була нераціональною з самого початку. Краще було встановити обмеження на дострокове зняття депозитів, ніж діяти ось так - по чайній ложці на годину», - зазначила вона.

Також глава НБУ підкреслила, що регулятор ще влітку хотів скасувати деякі адміністративні обмеження. «Ми обговорювали з банками можливість лібералізації, щоб сума гривневих депозитів, знятих за один день, збігалася з доларовими. Коли ми були готові це зробити, почалася активна фаза воєнних дій і паніка посилилась. Така поведінка була пов'язана не з обмеженнями, а з реальними страхами. Ми постійно обговорюємо, тому що вважаємо, що це заважає повернути гроші в банківську систему», - заявила Гонтарєва.

Нагадаємо, глава представництва МВФ в Україні Жером Ваше заявив, що фонд визнає, що ситуація на валютному ринку України складна, тому дав свою згоду на ряд обмежень, запроваджених Національним банком України (НБУ). Однак у МВФ очікують, що уряд запропонує графік скасування цих обмежень.

З 3 листопада Національний банк скасував два обмеження щодо валютних розрахунків для імпортерів, які діяли з 23 вересня. НБУ зняв заборону на розрахунки в інвалюті за імпортними операціями без ввезення товарів або послуг в Україну. Також був скасований мораторій на платежі за імпортними договорами, за якими продукція була завезена в Україну понад 180 днів тому.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом