Сьогодні, 29 грудня, Національний банк України презентував банкноту номіналом 100 гривень зразка 2014 з удосконаленою системою захисту, повідомляється на офіційному сайті НБУ.

З випуском цієї банкноти, яка вводиться в обіг з 9 березня, розпочнеться оновлення номінального ряду банкнот національної валюти зразка 2003-2007 років.

Як повідомив під час презентації заступник голови Національного банку України Яків Смолій, банктнота буде введена в обіг з 9 березня 2015 року з метою поліпшення організації готівкового обігу та в межах планового випуску на 2015 рік на заміну зношених, пошкоджених та вилучених з обігу банкнот.



Він зазначив, що випуск нової банкноти номіналом 100 гривень є результатом довготривалого проекту регулятора за оновлення попереднього номінального ряду банкнот національної валюти зразка 2003-2007 років.

За словами Смолія, цей процес почався ще в 2012 році і реалізується у відповідності зі статтями 34 і 35 Закону України «Про Національний банк України» та Стратегічної програми щодо вдосконалення організації готівкового обігу в Україні на 2013-2018 роки, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 28.09.2012 № 399.

Заступник голови НБУ також зазначив, що дата введення в обіг цієї банкноти - 9 березня 2015 збігається з черговою річницею народження видатного представника українського народу Тараса Шевченка. «Символічно, що презентація нової банкноти номіналом 100 гривень, на якій, як і на банкнотах цього номіналу попередніх зразків, розміщений портрет Тараса Григоровича Шевченка, відбувається саме в рік 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря», - додав він.

Смолій акцентував увагу на тому, що банкноти номіналом 100 гривень зразка 2014 є законним платіжним засобом на території України і обов'язкові до приймання за їх номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів і функціонують в обігу разом з банкнотами номіналом 100 гривень зразка 1996 і 2005 років.

Таким чином, після введення в обіг нових банкнот номіналом 100 гривень громадянам не потрібно буде обмінювати банкноти цього номіналу попередніх зразків. Понад 574 мільйони штук банкнот номіналом 100 гривень попередніх зразків, що на сьогодні в обігу, будуть залишатися законним платіжним засобом.

За словами Смолія, при розробці оновленої банкноти номіналом 100 гривень були реалізовані найсучасніші світові технології, використовувані на Фабриці банкнотного паперу і Банкнотно-монетному дворі Національного банку України. Так на банкноті містяться два нових сучасних елементи захисту - «віконна» захисна стрічка і оптично змінний елемент SPARK. «Незважаючи на низький рівень підробки банкнот національної валюти, Національний банк України, як і інші центральні банки повинен постійно вдосконалювати дизайн і захист банкнот, для того щоб бути як мінімум на крок попереду фальшивомонетників. Нові елементи захисту посилять протидію підробкам і допоможуть громадянам легко визначати справжність банкнот», - сказав заступник голови НБУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

201