Дефіцит платіжного балансу України в листопаді склав $2,584 млрд, що на 26,5% менше, ніж у жовтні поточного року ($3,515 млрд), вказується в повідомленні Національного банку України (НБУ) з посиланням на попередні дані.

«Внаслідок формування дефіциту зведеного платіжного балансу ($2,6 млрд) міжнародні резерви скоротилися майже до $10 млрд (станом на 1 грудня 2014 року), що забезпечує фінансування імпорту майбутнього періоду протягом 1,8 місяця», - наголошується в повідомленні.

За даними НБУ, дефіцит поточного рахунку в листопаді також покращився порівняно з жовтнем-2014 на 19,6%, до $414 млн.

«У листопаді дефіцит поточного рахунку скоротився до $414 млн (порівняно з $515 млн в жовтні), що обумовлено зменшенням товарного дефіциту внаслідок перевищення темпів падіння імпорту товарів над експортом», - пояснюється в повідомленні, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За даними НБУ, експорт товарів в листопаді знизився на 4,1% порівняно з жовтнем - до $4,1 млрд, головним чином, внаслідок зменшення цін на основні експортні товари.

Скорочення імпорту товарів на 5,3% порівняно з жовтнем - до $4,6 млрд обумовлено зниженням реального обмінного курсу на 4,9% до жовтня і низькою економічною активністю (скорочення промислового виробництва склало 2,2% в порівнянні з жовтнем).

Згідно з повідомленням, дефіцит капітального і фінансового рахунку в листопаді склав $2,2 млрд, зокрема, через виплати заборгованості НАК «Нафтогаз України».

Крім того, за оцінкою Нацбанку, несприятливий інвестиційний клімат обмежував приплив інвестиційних і кредитних ресурсів в Україні: чистий приплив прямих іноземних інвестицій в листопаді скоротився до $81млн з $151 млн в жовтні.

У повідомленні також наголошується, що вперше з II кварталу в листопаді спостерігалося скорочення готівкової валюти поза банківською системою (на $30 млн).

Нагадаємо, дефіцит платіжного балансу України в жовтні 2014 року склав $3,515 млрд, збільшившись у 9,8 рази і в 7,1 рази порівняно з вереснем поточного року та жовтнем попереднього року відповідно.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

126