За рік Україна покращила позицію в рейтингу добробуту Legatum Institute, тоді як Росія втратила сім рядків.

На пострадянському просторі найкращий рейтинг отримали Литва (42-га) і Латвія (44-та). Білорусь піднялася з 58-го на 53-те місце, Україна - з 64-го на 63-те, Росія зайняла 68-е місце, Казахстан погіршив позицію на 8 рядків, до 55-ї у рейтингу добробуту країн світу (2014 Prosperity Index) за 2014 рік, складеному Legatum Institute.

За рік РФ втратила сім рядків рейтингу, що є найгіршою зміною серед європейських країн.

Лідером рейтингу знову стала Норвегія, за нею йдуть Швейцарія, також зберегла своє місце з минулого року і Нова Зеландія, що покращила позицію на три рядки. У десятку найбільш процвітаючих країн світу також увійшли Данія, Канада, Швеція, Австралія, Фінляндія, Нідерланди та США.

Індекс включає 142 держави, охоплюючи 96% населення світу і 99% світового ВВП.

Завершує список Центральноафриканська Республіка, передає «Інтерфакс-Україна».

Найбільш процвітаючою серед найбільших країн Європи визнана Великобританія, що посіла 13-ту сходинку в загальному заліку. Німеччина отримала 14-те місце, Франція - 21-ше, Іспанія - 26-те, Італія - 37-ме.

Індекс Legatum Institute оцінює вісім категорій: економіка, освіта, охорона здоров'я, особиста свобода, безпека, можливості підприємництва, управління і соціальний капітал.

Російське освіта залишається істотно кращою, ніж рейтинг країни в цілому, за цим показником РФ займає 37-е місце у світі, вважають експерти Legatum Institute. Стан економіки (57) і можливості підприємницької діяльності (46) також оцінені ними вище місця країни.

При цьому Legatum Institute відзначає серйозні проблеми в сфері державного і корпоративного управління (113-те місце) і особистої свободи (124-те) в Росії.

Серед найбільших країн Бразилія посідає 49-те місце, Китай - 54-те, Мексика - 64-те, Індонезія - 71-ше, Туреччина - 86-те, Індія - 102-ге.

Одним з цікавих результатів дослідження Legatum Institute експерти називають той факт, що США більше не сприймаються як «країна свободи: за цим показником Штати посіли 21-е місце, опинившись позаду не тільки лідерів індексу Нової Зеландії та Норвегії, але і Уругваю (8-й) з Коста-Рікою (15-я).

Чотири з 10 провідних країн з точки зору економіки розташовані в Азії - Сінгапур (2-й), Китай (6-й), Японія (7-ма) і Південна Корея (9-та), що підтверджує високий потенціал регіону.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36