Відсутність дефолту в Україні — це ще не гарантія економічного зростання країни. Про це в ході круглого столу на тему «Що буде з економікою України завдяки реалізації рекомендацій МВФ?» повідомив головний фінансовий аналітик РА «Експерт-рейтинг» Віталій Шапран.

«Якщо не буде дефолту — це ще не перемога в економіці. У приватному секторі зараз збільшується податкове навантаження на інвесторів. З них намагаються більше зібрати, посиливши адміністрування податків. Держава, активно розвиваючи різні інструменти запозичення ОВДП, казначейські зобов'язання, вилучає великий обсяг грошей з ринку. Не залишається грошей для альтернативних позичальників, які можуть прийти і випустити облігації, взяти кредити тощо», - сказав Шапран.
Експерт пояснив, що, збільшуючи роль держави, влада зменшує частку приватного сектора в економіці.

«Це все може погано позначитися на темпах зростання ВВП вже 2015 року. І чи буде взагалі приріст у наступному році чи в 2017 за такої політики? Треба концентруватися не на тому, як побудувати капіталізм, а як його розвивати, скоротивши частку держави в економіці до мінімуму. Рекомендації МВФ до цього і підводять. Необхідно поліпшити інвестиційний клімат і погодитися, що основою зростання економіки країни є приватний сектор. Від його успіху залежать конкретні макроекономічні показники», - пояснив він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36