Україна невдало змінила зовнішнього кредитора. Про це в коментарі Forum'у заявив головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.

«З найбільш важливих підсумків року, я б виділив дуже невдалу зміну зовнішнього кредитора. За 2014 рік уряд та НБУ так і не змогли налагодити ефективну взаємодію України і МВФ, програма Фонду stand by в Україні зазнала фіаско, ніякої макроекономічної стабілізації вона не принесла, і частково Фонд за це несе репараційну відповідальність», - сказав Шапран.

Крім того, за його словами, була неправильно обрана стратегія поведінки на валютному ринку.

«Банки насичувалися ліквідністю за допомогою рефінансування для компенсації відтоку депозитів. Це запустило «вічний двигун», коли гроші, видані на рефінансування, йшли на валютний ринок. Як наслідок ми побачили зростання курсу долара, що спровокувало нову хвилю відтоку депозитів. Каталізатором цього процесу виступили банківські дефолти, які підганяли вкладників забирати гроші з банків. Я б назвав цей сценарій розвитку подій найгіршим із можливих», - резюмував він.

При цьому фінансовий аналітик не береться прогнозувати розвиток економічної ситуації в Україні у 2015 році.

«Поки Україна не відновить повноцінну співпрацю з МВФ або не знайде іншого кредитора, перспектив для стабілізації ситуації у фінансовому секторі й надалі відновлення економіки я не бачу», - констатував Шапран.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

99