Згідно з останніми даними кредитно-дефолтних свопів українських єврооблігацій, рівень ймовірності дефолту України наблизився до Аргентини.

Про це повідомив Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко у своєму блозі, передає УНН.

«За даними сайту Deutsche Bank кредитно-дефолтні свопи (ймовірність дефолту) України склали 2141 пункти, а Аргентини 2685 пунктів. Ситуація дійсно критична. Всі розмови про те, що після Майдану в Україні буде економічне диво, закінчилося тим, що тепер Україна реально близька до дефолту, як ніколи. У чому винен уряд Арсенія Яценюка, який повністю зруйнував економіку України. І тепер доводиться сподіватися на кредит МВФ, як єдине рятівне коло. Але МВФ не поспішає давати кредит Україні. І багато в чому тому, що всі нормативи (структурні маячки), які були встановлені для України МВФ в момент видачі кредиту в травні 2014 р., були порушені. Як результат, МВФ просто боїться, що Україна не віддасть грошей, якщо ще дати їй в борг», - заявив експерт.

Крім того, він повідомив, що всупереч заявам уряду, економічна ситуація в Україні загострюється.

«Ситуація починає загострюватись. І хоча Арсеній Яценюк і каже, що в обвалі гривні винна Росія. Але, швидше за все, це просто риторика. Обвал гривні почався відразу після Майдану і носить вже тривалий характер. І намагатися списати всі свої провали на Росію, це хороший трюк, але малоефективний. У чому провал економічної політики уряду Арсенія Яценюка привів до обвалу гривні до 20-22 грн на чорному ринку. Це вже 175% девальвації. Ось, що отримали українці завдяки Майдану і завдяки дії українського уряду. Тому що замість економічного буму маємо економічний крах. Дуже багато Арсеній Яценюк на Майдані обіцяв про закордонні інвестиції, які прийдуть в Україну після приходу його до влади. І ось тепер він при владі, але зарубіжних інвестиції немає. Швидше навпаки. Зарубіжні інвестори не довіряють Україні і активно розпродають на міжнародному ринку українські єврооблігації. На даний момент в ЄС і США українські державні єврооблігації з терміном продаються з дисконтом 50%. При цьому продавців у кілька разів більше, ніж покупців. Всі бояться дефолту в Україні і тому боятися купувати ці цінні папери. Україна стала ізгоєм на міжнародному фінансовому ринку. Її цінні папери нікому не потрібні», - сказав Охріменко.

Він також припустив, що незабаром курс долара може досягти 30 грн.

«Може в Україні бути курс долара 30 грн. На жаль, може. Тепер, коли завдяки турботам Арсенія Яценюка економіка України впала, може бути будь-який курс долара. Ще півтора року тому, народ сперечався курс долара 8,12 грн - це багато чи мало. Але це вже історія. Тепер потрібно буде 5-7 років, щоб повернутися до нормального життя, яке було до Майдану», - резюмував Охріменко.

Нагадаємо, екс-перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов раніше заявляв, що уряду України слід приймати адекватні рішення у сфері погашення зовнішнього боргу, щоб не допустити можливого дефолту України до кінця 2015 року. За його словами, наразі недостатній рівень золотовалютних резервів та політика Нацбанку, яка поки сприяє розтраті міжнародних резервів, створюють передумови для критичного зниження можливості своєчасно обслуговувати і погашати зовнішні державні борги.

«Україна з країни з середнім рівнем зовнішньої заборгованості, якою вона була ще в 2013 році, перетворилася на державу з високим рівнем держборгу. Згідно з прогнозами МВФ, державний і гарантований державою борг України в 2014 році становитиме 67,6% ВВП, а в 2015 році - 73,4% ВВП. На жаль, цей прогноз має всі шанси бути реалізованим: з одного боку, із завзятістю, гідною кращого застосування, росте заборгованість держави, з іншого боку, з лякаючою стабільністю падає ВВП України. І темпи його падіння високі. Якщо уряд не в змозі адекватно реагувати на вкрай складну ситуацію, яка складається в економіці, в 2015 році Україна може опинитися на порозі вже навіть не технічного, а повноцінного дефолту», - сказав він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

58