Уникнення дефолту в Україні залежить від оборонно-промислового комплексу. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему: «Як вплине новий склад уряду на економіку України в 2015 році?» повідомив експерт військово-промислового комплексу Максим Глущенко.

«У питанні, як не допустити дефолту, на перший план виходить оборонно-промисловий комплекс, який забезпечить армію зброєю і дасть можливість відстояти незалежність нашої країни перед агресором. Зараз на АТО виділено 64 млрд грн. Але враховуючи досвід 2013 року, коли виділили 18 млрд грн, на модернізацію пішло не більше 100 млн дол. Не варто забувати, що додатковим джерелом валюти був експорт озброєння. Завдяки цьому оборонний комплекс і розвивався, адже держзамовлення становило всього 10%», - сказав Глущенко.

За його словами, експорт «просів» удвічі.

«У коаліційній угоді є пункт про виділення 3% від ВВП на оборону. Це близько 40 млрд грн. З урахуванням українського досвіду, на заводи надійде не більше 10 млрд, решта піде на утримання армії. Нам не вистачає коштів для підтримки та розвитку оборонного комплексу. Потрібно шукати додаткові джерела фінансування. Це інвестиції або відновлення експорту», - зазначив Глущенко.

Для його відновлення, на думку експерта, потрібно позбутися корупційної складової.

«У тому числі потрібно позбутися посередників, які здебільшого є спекулянтами, агентських виплат, які досягали 50», - пояснив Глущенко.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом