Українські виробники пластикової упаковки, тари і труб стали заручниками міждержавних відносин Росії та України, які ускладнилися, і війни на сході нашої країни, пише «Капітал».

Як свідчить статистика аналітичної компанії «Маркет репорт», вітчизняні полімерники за січень-серпень у середньому на 30 % скоротили виробництво, головним чином тому, що знизилися постачання сировини, основним джерелом якої завжди була Росія.

Зокрема, за підсумками восьми місяців поточного року споживання поліетилену (ПЕ) в українській пластикової індустрії склало близько 152 тис. т, що на 27 % менше порівняно з аналогічним періодом у 2013 р. Найменше ми стали споживати поліетилену низького тиску (ПНТ), повідомляють фахівці «Маркет репорт». Підтверджують наявність проблем із закупівлею ПНТ і самі переробники. «У серпні та вересні були серйозні проблеми з постачанням ПНТ», - розповів «Капіталу» директор компанії «Юрпак» Юрій Доценко. За його словами, ускладнила доставку товару війна. «Український споживач для експортерів поліетиленової сировини відійшов на останній план. Він став менш платоспроможним, з'явилися труднощі з логістикою при постачання в Україну. А зі споживачем з ЄС та інших країн працювати цікавіше як російським, так і європейським виробникам поліетилену», - нарікає переробник.

Таким чином коло замкнулося: українські полімерники внаслідок загальноекономічного спаду і складної політичної ситуації дещо знизили попит на сировину, постачальники переорієнтували постачання на більш платоспроможних клієнтів, у результаті українцям почали відвантажувати ще менше, ніж ті готові закуповувати. «І тепер наше підприємство завантажене лише на 40 % потужності», - зазначає Доценко. Але в жовтні очікується поліпшення поставок поліетилену в Україну, каже він. З цього періоду обсяги переробки збільшаться, сподівається виробник.

Найгірше йдуть справи з поліетиленом високого тиску (ПВТ). За його постачанням у нашу країну в серпні поставлений антирекорд. «У серпні сумарний обсяг імпорту ПВД на український ринок упав до рекордно низького рівня за останні чотири роки - до 4,78 тис. т (у серпні минулого року в Україну було поставлено 7,8 тис. т поліетилену високого тиску. - «Капітал»). Таке серйозне скорочення обсягів постачань припадало на виробників з Росії й обумовлене дефіцитом на внутрішньому ринку цієї країни», - пояснює керівник напряму «Моніторинг» компанії «Маркет репорт» Сергій Карайченцев.

27 тис. грн за т пропонували у серпні поліетилен в Україні, а 7 років тому він продавався не дорожче 9 тис. грн

Цікаво, що традиційно в постачаннях ПВТ в Україну домінувало підприємство російського «Сибур холдингу» - ТОВ «Томськнафтохім» (ТНХЗ). Але через те, що компанія вирішила скоротити постачання в Україну, у серпні і за підсумками 8 міс. 2014 р. у лідери вибився білоруський виробник - компанія «Полімір» (23 % постачань у загальному обсязі за січень-серпень і 28 % за серпень). Якщо ТНХЗ за вісім місяців поточного року зменшила експорт ПВТ 60 % до 9,5 тис. т, то «Полімір» збільшив їх на 22 % за досліджуваний період до 12,7 тис. т.

Якщо імпорт і переробка поліетилену в Україні стрімко обвалюються, то ціни на цю продукцію навпаки досягають рекордних значень у гривні. У серпні, наприклад, вартість ПНТ і ПВТ досягла 27 тис. грн за т. Це максимальне значення за останні сім років. У 2007 р., наприклад, середня ціна поліетилену в країні не перевищувала 9 тис. грн за 1 т.

Ситуацію з переробкою полімерів можна було би виправити, якщо надати дистриб'юторам і переробникам доступ до дешевих кредитних ресурсів. Таку думку озвучують самі переробники. Адже російські постачальники звикли працювати з українськими партнерами тільки за передоплатою. Європейські їхні колеги хоч і більш лояльні до вітчизняних споживачів полімерної сировини, але все ж орієнтовані на власний попит у сезон. Для кінцевого споживача ситуація, що склалася на полімерному ринку, загрожує тільки подорожчанням продукту. Наприклад, виробники ПВХ-профілів уже озвучують покупцям їхню вартість за кв. м в доларовому еквіваленті, що вводить у ступор охочих.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

266