Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» готова заплатити $1,9 млрд Відкритому акціонерному товариству «Газпром» у рахунок нових поставок газу взимку, які складуть 10 млрд кубометрів. Про це в інтерв'ю Handelsblatt заявив глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

«Спірно, чи вартує поставлений газ $3,1 млрд або, як вимагає «Газпром», $5,2 млрд. Росія в односторонньому порядку збільшила ціну. Тому ми вжили правові заходи стосовно цього кроку в міжнародному арбітражному суді в Стокгольмі. Наразі ми готові платити половину нашого боргу і $1,9 млрд у рахунок нових поставок газу. «Газпром» потім зобов'язаний надати 10 млрд кубометрів газу цієї зими: 5 млрд з яких фіксовані поставки, решта 5 млрд кубометрів як опцію», - сказав Коболєв.

Нагадаємо, Росія очікує від України оплати 2 млрд дол. боргу за поставлений в жовтні 2014 року газ і 1,1 млрд. - за газ, який передбачено поставити до кінця 2014 року.

Як раніше повідомляв ForUm, 26 вересня єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-Росія-Євросоюз заявив про підготовку проекту для «зимового пакету», який передбачає оплату Україною до кінця 2014 року 3,1 млрд дол. боргу за російський газ. «Газпром» зобов'язується поставити 5 млрд куб. м газу за 385 дол. після оплати Україною 2 млрд дол. боргу. Дія цього договору розрахована на шість місяців.

У свою чергу міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан 26 вересня заявив, що Україна може використовувати 3,1 млрд дол., що надійшли від Міжнародного валютного фонду, як сплату газового боргу перед Росією.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом