За даними Державної служби статистики, у серпні продали 217,4 тис. т бензину, що на 24,6 % менше порівняно з серпнем минулого року.

Такого низького показника не було останні десять років. Реалізація дизельного палива скоротився на 12 % - до 156,6 тис. т. Усього продажу нафтопродуктів з січня по серпень впали на 8,97 % - до 2,9 млн т. «У І кварталі були високі показники, що позначилося на загальній статистиці», - пояснює генеральний директор «Консалтингової компанії А-95» Сергій Куюн.

Основна причина скорочення реалізації в серпні - бойові дії на сході країни, вважає аналітик компанії UPECO Олександр Сіренко. «Попит на бензин у нашій мережі впав на 30 % за вісім місяців», - повідомила «Капіталу» генеральний директор компанії «Паралель» (управляє однойменними заправками, які переважно розташовані на сході України) Олена Хилієнко. Крім того, каже вона, покупців відлякало і стрімке подорожчання бензину. За даними «Консалтингової компанії А-95», середня ціна літра бензину марки А-95 зросла за серпень на 1,7 грн (10,97%) - до 17 грн.

Автолюбителі стали переходити на альтернативні види палива. «У період високих цін на бензин і дизпаливо частина автомобілістів традиційно переорієнтуються на автомобільне газове паливо», - погоджується віце-президент мережі OKKO Олександр Гегедиш. Причина - дешевизна зрідженого газу. Якщо автомобіль витрачає 10 л бензину на 100 км, то витрата зрідженого газу 11 л на 100 км. При цьому 10 л бензину коштує 170 грн, а 11 літрів газу обійдеться в 99 грн. «Я тиждень чекав черги, щоб переобладнати свою машину на зріджений газ», - розповідає Куюн.

Збройні зіткнення в Донбасі призвели до скорочення кількості автозаправок. Держстат ще не підбив підсумки за вісім місяців, але за січень-липень у Донецькій і Луганській областях закрилося близько 430 АЗС. Наприклад, «Паралель» зупинила роботу 72 точок, а з 35 заправок ОККО, за даними прес-служби концерну «Галнафтогаз», повноцінно працюють тільки десять.

Закриваються заправки і в інших областях, наприклад в Полтавській (мінус 14) та Волинській (мінус 15). «Водії переходять на заправки-дискаунтери. За моїми даними, БРСМ і «приватівські» заправки (працюють під брендами «Укрнафта», ANP, «АВІАС плюс», Sentosa Oil та ін) найменше відчули зниження попиту, а в деяких мережах навіть спостерігається приріст порівняно з минулим роком», - говорить Куюн.

При цьому, за словами Сіренка, навіть великі гравці в цьому році переглянули свої плани з розвитку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

303