Введення в Україні імпортного збору у 5-10% може вилитися не тільки у зменшення обсягів постачання імпортних товарів в нашу країну, але і до скорочення нашого експорту і, як наслідок, - ще більш глибоку девальвацію гривні, вважають опитані «Вестями» експерти.

«До речі, зовсім незрозуміло, з чого уряд вирахував ці ставки - 5-10%. Виходячи з якихось розрахунків, вони взяли ці цифри? А головне - як всі ці цифри корелюють з нашими міжнародними зобов'язаннями перед тією ж Всесвітньою торговою організацією. Особливо на тлі того, що Євросоюз зараз зменшує або скасовує для українських товарів свої мита. А ось ми раптом вирішили для іноземних постачальників їх підняти. Потрібно віддавати собі звіт в тому, що наші західні партнери зараз можуть підняти у відповідь свої мита для наших експортерів. Ось тоді постраждає наш експорт, обсяги якого в цьому році і так активно скорочувалися. А далі одне буде витікати з іншого - відбудеться скорочення валютної виручки. Її буде менше надходити на міжбанк, валютний дефіцит буде штовхати курс долара вгору», - зазначив у розмові з «Вістями» керівник проектів Асоціації експортерів і імпортерів «ЗЕД» Микола Ларін.

Нагадаємо, що сьогодні уряд в рамках бюджетного пакету зареєстрував у Верховній Раді законопроект №1562, яким з 2015 р. в нашій країні тимчасово (на 12 місяців) вводиться додатковий імпортний збір. Для продуктів харчування - це 10%, промислових товарів - 5%. Виняток з правила: газ, вугілля, паливо для АЕС, нафта з нафтопродуктами (бензин, дизель), гуманітарна допомога.

«Вводити такі мита є сенс, тільки якщо курс долара буде відкочуватися. Тоді істотного подорожчання імпортних товарів статися не повинно. В іншому випадку, ті ж імпортні ліки подорожчають пропорційно до введеного мита - на 5%, а продукти харчування на 10%. Це разом з девальвацією гривні може завдати серйозного удару по наших імпортерах», - сказала «Вестям» віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дроговоз.

Категорично проти нововведень вже виступили постачальники іномарок. «Завдяки такому нововведенню держава просто зажене весь імпорт, у тому числі автомобільний, у тінь. Кабмін знову наступає на старі граблі. У 2013 р. Рада вже ввела «терьохінську» (ініціатором був депутат Сергій Терьохін - Авт.) 13-відсоткову надбавку на автоімпорт. У підсумку, автоімпорт припинився, бюджет отримав нуль і вже через 6 місяців депутати її скасували», - нагадав «Вестям» генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко.

За його оцінкою, обсяги білого імпорту іномарок в Україну скоротяться відразу в п'ять разів (нагадаємо, що за підсумками 2014 р. дилери сподіваються вийти на загальний обсяг їх продажів в 100 тис. штук). «Саме дивне: цей законопроект обговорювався більше півроку експертними групами, представники галузей вносили в нього корективи. А в результаті, до Верховної Ради було винесено початковий проект, без правок, плюс виникли ці самі 5-10% додаткових податків. Навіщо прикриватися громадськістю? Ну, хто буде офіційно імпортувати продукти та інші товари з сплатою додаткових 5-10% вартості, якщо українець має право безмитно ввозити товарів як фізособа на 1000 євро. «Челноки», які щодня везуть з Польщі горілку і сигарети, будуть просто розвантажувати фури з товарами на кордоні. І завозити все вручну», - сказав Назаренко.

Попутно будуть страждати і вітчизняні виробники з імпортною складовою. «Наприклад, хліб - це внутрішній продукт і ціна на нього від нового податку не виросте. Але ціни на комбайни, трактори, устаткування, щоб цей хліб виростити, виробити і доставити споживачеві зростуть, так що збір позначиться і на внутрішніх виробниках», - підкреслила Дроговоз.

Подорожчання імпорту і українських товарів з імпортної складової, на думку експертів, позначиться на інфляції та споживчому попиту - він ще більше скоротиться.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

129