Світові ціни на зерно перебувають на низькому рівні, що негативно вплине на українських аграріїв. Про це в ході прес-конференції повідомив виконавчий директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Олександр Жемойда.

«На сьогодні ціна на зерно не краща. Тенденції попереднього року показують, що вони «просідають». Світові запаси збільшуються, чого не було 5-7 останніх років. З іншого боку, долар минулої осені був по 8 грн, тепер по 13. Для виробника це має значення, адже 200 доларів у 2013 році і зараз - у перерахунку на гривні це різні речі. У зв'язку з цим ми вимагаємо від державних компаній, операторів ринку відповідним чином реагувати», - сказав Жемойда.

Експерт пояснив, що світові ціни перебувають на низькому рівні.

«На споті ціни досягли не те щоб мінімуму, але показують сповільнену динаміку падіння. Контакти по кукурудзі йдуть по 198 доларів, по пшениці - 138. Це не ті цифри, які викликають жах. Але вони вказують, що пропозиція зрівноважена, тобто, величезного попиту на ринку вже немає. Перехідні запаси хороші, тобто ми повертаємося до цінових бар'єрів минулої декади», - пояснив він.

«Цього року тенденції в плані ринків змінюватися не будуть. Тяжіння до азіатських та африканських ринків залишиться. Але є логістичний ризик, пов'язаний зі зменшенням доступу до портів. На сьогодні ситуація начебто більш-менш стабільна, тому сподіваємося, що українське зерно буде представлене на зовнішньому ринку в тих обсягах, на який буде попит», - прогнозує Жемойда.
 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

205