Однозначного рецепту виходу з наявної фінансово-економічної ситуації в Україні немає. Таку думку Forum'у висловив член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин народний депутат України від ВО «Батьківщина» Михайло Апостол, коментуючи обмеження на валютні операції, в тому числі і для АПК.

«Ситуація дійсно складна, нездорова. Що ж стосується аграріїв, то вони дуже різні. Це представники малого і середнього бізнесу. Також це величезні агрохолдинги, які знищують сільське господарство роками, які займаються мінімізацією податків, посиленням безробіття і т.д. І коли одним надаються пільги, а іншим ні - так бути не повинно», - акцентував він.

Апостол відзначив, що дійсно аграріїв, які мають кредити у валюті, сьогодні виникли проблеми. «Так сталося, що долар зріс. А кредити потрібно повертати. І це проблема», - додав нардеп.

Також депутат вважає, що представники АПК повинні переходити на використання гривні у своїх операціях. «Ми живемо в Україні. Валюта у нас гривня», - підкреслив він.

«Сьогодні немає в Україні людини, яка могла б дати однозначний рецепт. Потрібно розглядати ситуацію в комплексі. Десь потерпіти, десь затягнути пояси. Урожай є, продукти теж. Є і експорт. Ситуація дуже непроста. Але з неї потрібно якось виходити. І знаю одне: малий і середній фермер повинен підняти всю Україну. Це невеликі витрати, вони не мають великих кредитів у валюті за кордоном. Треба їм дати зелене світло і спростити відкриття фермерських господарств», - упевнений Апостол.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

53