Споживчі настрої в Україні різко погіршилися через падіння рівня життя людей.

Це констатував у коментарі «Взгляду» президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

В Україну повертаються 90-ті: люди перестають купувати дорогі якісні товари - особливо імпортні - і переключаються на секонд-хенд, а також товари власного виробництва. Знову відродився бартер.

Висновки експерта підтверджують і офіційні дані. За інформацією так званого Східного комітету німецької економіки, який досліджує східні ринки для просування німецького бізнесу, експорт товарів з Німеччини в Україну за перші півроку 2014-го впав на третину. Таким чином, в Україні скорочуються взаємини не лише зі східним (російським), але і з західними ринками.

«Це зрозуміло - у Німеччині ми купували в основному автомобілі,- пояснює Охріменко. - Зараз ринок імпортних авто в нашій країні сильно впав, нові машини майже не продаються. Кому терміново потрібна машина, зосереджується на варіантах б/в. Люди намагаються максимально економити, переходять на все найдешевше - навіть на шкоду якості. Повертається також бартер, що одержав розвиток у лихі 90-ті. Немає попиту на обладнання для підприємств (його теж привозили з Німеччини) - про переоснащення виробництв сьогодні говорити не доводиться. А побутову техніку (частина якої нам постачали німці) зараз суцільно закуповують в Китаї - так дешевше».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

171