Українська влада усвідомила навантаження на бюджет, яке виникне в зв'язку з набуттям чинності Угоди про асоціацію з ЄС. Таку думку в коментарі Forum'у висловив економіст Владислав Старинець.

«З самого початку я просив обговорювати саму угоду, а конкретно статтю 56 додатка 3. У ній йдеться про те, що Україна повинна повністю модернізувати всю промисловість і стандартизувати продукцію від котлів, вагонів, листів і до продуктів харчування. За оцінками фахівців НАН України, це десятки мільярдів доларів. Ця стаття свідчить, що протягом 5-7 років Україна це повинна зробити своїм коштом», - сказав Старинець.

На його думку, євроінтеграція загрожує великим навантаженням на ослаблену скарбницю.

«Можливо, зараз хтось почав читати сам договір, а не віртуальні речі про цивілізаційний вибір. І тому усвідомили навантаження на бюджет. Кожні 100-200 млн грн для нашої скарбниці зараз критичні. А постало питання про десятки мільярдів доларів. Від ЄС ми отримаємо в кращому разі близько 10 млрд доларів, у той же час, Польща та Угорщина, які значно менші, отримали по 50-70 млрд доларів. Більш того, Польщі списали державний борг. Влада зіставила ці цифри в нинішній ситуації, коли все висить на ниточці. У когось прокинувся здоровий глузд», - вважає експерт.

Економіст зазначає, що в України є кілька виходів з цієї ситуації. «Відкласти євроінтеграцію, просити більшу компенсацію в ЄС і т.д. Є кілька виходів. Але не варто вести ірраціональні розмови про цивілізаційний вибір. У нашій ситуації Україна повинна бути раціональною і добре рахувати цифри», - радить він.

Нагадаємо, що Адміністрація Президента має намір ще на місяць відкласти спрямування до Верховної Ради пакета документів для ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС. За цей час в АП сподіваються заощадити 280 млн грн.

«На терезах сьогодні, з одного боку, вимога негайної ратифікації, а з іншого - 500 млн грн, які ми втрачаємо, якщо угода буде негайно ратифікована. Ці 0,5 млрд грн можуть піти на армію, яка зараз дуже потрібні», - заявив на засіданні комітету Ради заступник глави АП Валерій Чалий, що відповідає в Адміністрації за зовнішню політику.

Саме непосильним навантаженням на бюджет пояснював відтермінування підписання Угоди про Асоціацію попередній уряд.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом