Без податкових пільг для вітчизняних аграріїв українцям вигідніше буде класти гроші на депозит, ніж вирощувати зерно. Таку думку в коментарі Forum'у висловив головний аналітик Української аграрної асоціації Мар'ян Заблоцький.

«Умовно кожні п'ять років відбувається падіння світових цін на зерно або поганий урожай. На жаль, для українських аграріїв цей рік, як і минулий, дуже важкий. У 2013 році ціна на зерно впала на 25-30%, цього року вона продовжує падати. І аналітики вважають, що ця тенденція не зміниться. Ситуація для України дійсно важка», - сказав Заблоцький.

Аналітик нагадав, що торік рентабельність зерна становила всього 2%.

На уточнювальне запитання, чи отримають цього року вітчизняні аграрії менший прибуток від продажу зерна, Заблоцький відповів: «Якщо такий прибуток буде взагалі, то так, він буде меншим від запланованого. Ситуація в агросекторі важка. Аграрії молодці, вони знають, що їм може не пощастити то з ціною, то з урожаєм. Можливо, вони зможуть пережити це падіння світових цін. Але основний ризик в іншому - у можливості скасування податкових пільг для аграріїв. У програмі МВФ є така рекомендація, і уряд все-таки на це погоджується. Їм потрібні додаткові гроші для бюджету. З тих 2% рентабельності у 2013 році, десь 10% давали саме ці пільги. Без них набагато вигідніше тримати гроші на депозиті, ніж садити зерно».

Нагадаємо, світові ціни на зерно досягли мінімального значення за останні п'ять років.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом